Az első magyar Futballbörzén jártunk

A hétvégén megrendezésre került az első magyar Futballbörze, melynek nem titkolt célja volt, hogy a szurkolói relikviák gyűjtőinek egy új teret nyisson, ahol lehetőségük nyílik a személyes találkozásokon, beszélgetéseken túl egymás portékáinak átfésülésére, eladásra, vagy cserére szánt áruiknak lebonyolítására.

Szöveges beszámolónkat az előzményekről és a börze napjáról olvashatjátok.

Áprilisban fogalmazódott meg bennünk az ötlet, új interjúnkat a lelátói kultúra egyik underground műfajához kössük, a szurkolói relikviák gyűjtéséhez.

Alanyunk a Sálerdő volt, akik nemzetközi szinten is egyedülálló kezdeményezést indítottak, melyben Magyarország összes (szurkolói) sálját gyűjtötték össze oldalukra, mint sálenciklopédiát. A beszélgetés során sok új érdekes információval szolgáltak a srácok, de a legfontosabb számunka az a kérdés volt; lesz-e a bécsihez hasonló futballbörze a hazai fanatikusoknak?

A válaszból kiderült, az ötlet régóta foglalkoztatja a honi gyűjtőket, viszont az egyik legfontosabb pont, hogy megfelelő helységet találjanak hozzá. Szó szót követett, míg nem eljutott az ügy odáig, hogy első lépésként a Ziccer Trollfoci-Sportpub a helyszín felajánlásával elindította a rendezvény szervezését.

Az első Futballbörzét október 14-én a Budapest belvárosában található sportpubban rendezték meg, ahova előzetes jelentkezéssel bárki foglalhatott asztalt az eladásra, vagy cserére váró gyűjteményeknek.

A reggel 10 órakor megnyitott börze délután 4 óráig tartott. A standokat tekintve láthattunk kifejezetten sálra, matricára, csapatok háromszög díszzászlóira specializálódott asztalokat, de mindent összevetve sok érdekességgel találkozhattak a kilátógató vendégek.

A közösségi élmény, a csecsebecsék cseréje és a gyűjtők szakmázása mellett egy fontos célt is szolgált. A Sálerdő elindította jótékonysági kezdeményezését, így az asztalokért fizetett 1000 forintos bérlési költség, az oldalukon meghirdetett sálak aukciójában befolyt összegek illetve az erre az alkalomra kiadott Sálerdő-sál bevétele is az adományozási kasszában landolt.

Oldalunk egy, a CB-vel közös standot bérelt, melyen matricáktól kezdve, naptárak, füzetek, kitűzők és sörnyitók voltak kitéve egy becsületkasszával. Minden kedves érdeklődő maga dönthette el, mennyit érnek számára az eddig többnyire ki nem adott termékek. A nap végén összegyűlt pénzt a szervezők jótékonysági gyűjtésébe ajánlottuk fel, összesen 34.200 forintot, köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult. (Későbbi cikkünkben részletesen beszámolunk a jótékonysági gyűjtés további menetéről és sorsáról).

Amint már említettük több célt is szolgált ez a kezdeményezés. Mi az interjúkkal, a kevésbé ismert lelátói szcénák (mint a gyűjtők) bemutatásával szeretnénk főleg a fiatalabb korosztály számára érdekes témákat mutatni. Pozitívum, hogy sok fiatallal találkozhattunk, akik végre nem az online fórumokon szerezhették be információikat egy-egy cseréről, gyűjtőről, hanem személyesen, elsőkézből.

Reméljük a résztvevők pozitívan értékelték a napot és jövőre legalább ilyen jó börzét hozhat össze a Sálerdő csapata, ezúton is köszönjük nekik a szervezést!

Fotó: Kimmel Photo