Pótselejtezőre ítélve | Beszámoló a 2015-ös görög túráról

Igen komoly várakozásokkal tekintettünk a túra elé, hisz Görögország ide vagy oda, ez mégiscsak a Balkán. Komoly szervezés vette kezdetét a válogatott túraszervezőitől. Két nagy busz pénteken, kettő pedig szombaton gurult ki a Népligetből, utóbbiak fedélzetén csoportunkkal. Jókedvű italozás, diszkógömb, hangcuccok, éneklés, slágerek...ezt jobban nem is kell részletezni. A legelső megállónál egy csoportkép készült egy szerény kis üzenettel a besúgó, patkány szervezetnek, a fare-nek...

Róttuk az utakat, Szerbiában végig rendőrök vezettek fel, a macedón határon a határőr számára kettő darab magyar sör is elég volt, hogy gyorsabb legyen az átjutásunk. Reggel már Görögországban voltunk, szép hely, szó se róla, de Athén egyes részein egy picit megzavarodtunk, hirtelen úgy éreztük, hogy Kőbánya festői kerületében járunk.

A városban belecsöppentünk egy finom dugóba, nem voltunk túl boldogok, a megérkezés és meccs miatti feszültség már mindenki arcára kiült. Leszállás után egy kis városnézés vette kezdetét először gyalogosan, majd metróval. Majd akropolisz, a sétáló utcán gyros, sör, szakadó eső és éneklés vette kezdetét. Ezután értünk át a gyülekezőhelyre, ahol több száz magyar hangolt már, nagyon sok csoport képviseltette magát, egy masszív társaság jött össze Athénban is.

Meccs előtt akadt egy kis összezördülés a helyi szervekkel a stadionhoz való megérkezéskor. Itt kell kiemelnünk, hogy bármilyen előzetes híreszteléssel szemben csoportunk semmilyen zászlót nem bukott az affér során... Máskor az ilyen fals infók terjesztése akár hanyagolható is lenne. A stadionban a görög rendőrök igyekeztek minket a lehető legkisebb helyre beszorítani, de a plexiken egyetlen darab üres négyzetméter nem maradt, mindent magyar zászló borított.

Már a hangolásnál lehetett látni, hogy a fedett lelátórész miatt itt aztán lehet majd szépeket dörrenni. A himnuszok után hatalmas szurkolás kezdődött, amit a hazaiak gólja sem tört meg. Rég volt már ilyen jó hangulat válogatott meccseken, a magyar góloknál pedig megőrülés. Előjöttek a bekattanós dalok, a második félidőben a "túra dalra" is rápörögtünk. A görögök, akik jó 8-10 ezren lehettek sokszor csak némán szemlélték a dörrenéseinket, igaz, komolyabb összeállás, csoport nem volt részükről a helyszínen. A csapat ugyan lőtt három gólt, de ez sajnos a négy kapott mellett nem sokat ért. Mivel a románok is nyertek, így nem ezen a meccsen ment el a 2. hely, úgyhogy nagyobb idegeskedés nélkül levonultunk a buszokhoz, felkászálódtunk, majd indulás haza. Azért a stadionbeli utolsó rigmusunkkal Dárdai Palit éltettük. Pali hiánya iszonyatosan meglátszik a csapat játékán, mióta elment, valami itt is megtört.

Azt tudtuk, hogy a legnagyobb veszélyt ránk az ukránok jelenthetik, így a hazafelé út végén már mindenki ezzel a meccsel volt elfoglalva. Hatalmas megkönnyebbülésünkre a spanyolok nyertek és bár tudtuk, hogy még van egy csoport, de azért lelki szemeink előtt már elkezdtek pörögni a kilométerek Franciaországba. 30 év után Magyarország újra világversenyen lenne, te jó ég! Aztán a szomorú valóság, a hatalmas pech kedd este beköszöntött. Amit nehezen tudtunk volna elképzelni bejött: a törökök letaszítottak, minket a legjobb harmadik helyről.

Szóval újabb pótselejtező előtt állunk. Megannyi kérdés mellet (pl. zárt kapus meccsünk reaktiválása, zászlóink bejutása, túra) az már biztos, hogy az Írország, Szlovénia, Norvégia, Dánia négyesből kapunk majd ellenfelet. Ha a sors eddig mostohán bánt velünk, most igazán lehetne kegyes egy szlovén túrával....

A Carpathian Brigade beszámolója a 2015.10.11-én rendezett mérkőzés után készült.

További képek a túráról az SMB Photography-tól