Beszámoló Gelsenkirchenből

Utolsó felkészülési mérkőzését játszotta a magyar válogatott az Európa-bajnokság előtt. Az EB egyik esélyesének otthonába látogattunk, a Budapestről 1250 km-re található Gelsenkirchenbe. Nagyjából 3-400 magyar szurkoló gyűlt össze a vendégszektorban.

Két kisbusszal indultunk péntek este Budapestről a CB-s srácokkal. Régóta terveztük, hogy elmegyünk túrázni ingben, nyakkendőben, megadva az alaphangot a jó hangulatú túrának, végül a komolyabb határellenőrzést is megúsztuk.

Az útunk zökkenőmentesnek volt mondható, eltekintve a végtelen számú útfelújítástól a német és osztrák autópályákon. Június 4-én volt a mérkőzés, ezért a srácok egy kiírással készültek: Magyar az, akinek fáj Trianon!

A déli órákban érkeztünk a Veltins-Arena melletti parkolóba, ahol már állt a sörsátor, és gyülekeztek a német családok. Gelsenkirchen egy iparváros, körülbelül 0 látnivalóval, ezért a szállás, "városnézés" része kimaradt a túrának.

A mérkőzés kiemelt kockázatú volt, sok rendőr és biztonsági volt a Veltins Arenánál. Ennek ellenére, a társaság nagy része úgy jutott be a stadionba, hogy alig nézték át. Motozás, drapikiterítés, nem volt, ezen a téren egy NB1-es mérkőzésre nehezebb bejutni. A laza bejutás után azért szemet szúrtunk a biztonságiaknak, akik végül nem engedték be a CB megafonját. Az indokok annyira gyengék voltak, hogy leírni sem érdemes. Mindenki annak tudatában készül az EB-re, hogy oda sem mehet be a "mega". Ezek után a szurkolóknak is egy kisebb próbával is felért a helyzet.

52.000 szurkoló volt a meccsen, a hazaiak részéről egy koreo a meccs elején, a helyi szövetség rendezésében:

Mindkét félidőben volt 1-1 olyan periódus, amikor 10-15 percig ment az igazi bekattanás a vendégszektorban. Szóltak a klasszikusok, pár új elemmel kiegészülve, próbálgatva, mit érdemes az EB-n tolni.

Szurkolói szempontból a legjobb jelenet az volt, amikor az egyik kissrác a kápó nyakában szurkolt. Érdemes megnézni a képet, félelem és rettegés:

Kikaptunk 2-0-ra, reméljük az osztrákok ellen már minden összejön. Kaptunk egy kis ízelítőt, mire számíthatunk a lelátón 14-én, Ausztria ellen.