Tavaszi szél

Nem szeretnénk meteorológiai előrejelzéseket készíteni a válogatott soron következő mérkőzéseire, de a lelátón biztos egyetértenek majd velünk, ha azt mondjuk, idén ősszel megerősödnek a "Tavaszi szelek".

Korábban külön bejegyzésben foglaltuk össze a válogatott meccseken felcsendülő új dalokat, melyek közül most kiemelnénk a Tavaszi szél című magyar népdal szurkolói átiratát.

Először lelátón februárban a Sepsiszentgyörgy vendégjátékán debütált, ahova egy CB-s szervezésű 50 fős busz is indult. Akkor a székely szurkolótábornak is hamar megtetszett, a mindenki számára ismerős dal feldolgozása. Azóta a válogatott meccseken is egyre jobban szól és a hétvégi felvételek azt mutatják a Székely Légió szurkolásának is elengedhetetlen részéve vált a népdal.

Reméljük egy új klasszikust köszönthetünk a Tavaszi szél személyében a lelátón.

Videók

Forrás: TrollFoci, Nemzeti Sport Online

Következő mérkőzésünk helyszíne | St. Jakob-Park

Október 7-én Svájcban, azon belül is Bázelben játszik a magyar labdarúgó-válogatott. A 2018-as világbajnokság selejtezőjének utolsó idegenbeli állomása számunkra már tét nélküli, de szurkolói szempontból ígéretes túra előtt állunk. Információink szerint 1100 jegy talált eddig gazdára a vendégszektorba.

Az FC Basel 1893 otthonául szolgáló létesítmény elődjét az 1954-ben rendezett világbajnokságra építették fel, melyen Magyarország ezüstérmet szerzett. Az akkori stadion több évtizeden át szolgálta a vörös-kékek csapatát, a legszebb éveiben 60.000 néző befogadására is alkalmas volt.

1975-ben itt játszott a Dynamo Kijev ellen KEK-döntőt a Ferencváros, melyet végül 3-0-ra elveszített a magyar csapat.

1998-ban zárták be végül a St. Jakob-Parkot, hogy aztán három évvel később, 2001-ben egy teljesen új és modern arénát avasson a helyi publikum.

A 2008-as Európa-bajnokság otthonául szolgáló stadiont eredetileg 33.000 fő befogadására tervezték, de a kontinensviadal miatt bővítették 42.500 fősre. Az Eb után csökkentették a befogadóképességet, napjainkban hivatalosan 38.512 szurkoló jelenti a teltház fogalmát a St. Jakob-Parkban.

Ami a vendégszektort illeti, a sarokban található B1-B2 szektorokban fogják a magyar tábort elhelyezni, két emeleten. Amint írtuk, az eddigi információink szerint elérte az eladott jegyek száma az 1100 darabot és maximum 1600-at kaphatunk.

Megközelíthetőség

Elhelyezkedését nézve Bázel dél-keleti részén, 3 kilométerre a városközponttól található a St. Jakob-Park (St. Jakobs-Strasse 395, 4052 Basel). A konzuli szolgálat információiból megtudhattuk, hogy a taxiárak meglehetősen magasak, de a stadion gyalogosan, tömegközlekedéssel és gépjárművel is elérhető.

A stadion az A2-es autópályáról könnyen megközelíthető, a „St. Jakob” kijáratnál lehajtva.

A központi pályaudvar (Basel SBB/SNCF) a „Basel St. Jakob” vasútállomásról vonattal 8 perc alatt érhető el. Alternatív lehetőség a 10-es és 11-es villamosvonal „Rodersdorf”, illetve „St. Louis Grenze” irányában. Németország felé a vonatok a Badischer Bahnhof” állomásról indulnak, amely a 36-os számú busszal „Schifflände” irányában 10 percre található. A belvárosba legegyszerűbben a 14-es villamossal vagy a 37-es busszal lehet eljutni.

Egy rövid szakaszra szóló jegy 2,30.-CHF, amely 4 megállóra való utazásra jogosít – egy irányban akár átszállással együtt.

Virtuális túra a stadionban

A Konzuli Szolgálat információi a Svájcba utazóknak

Konzuli információk a Svájc-Magyarország világbajnoki labdarúgó selejtező mérkőzés kapcsán (2017. október 7., Basel).

Közlekedés

A mérkőzés helyszíne a bázeli St. Jakob Park Stadion (St. Jakobs-Strasse 395, 4052 Basel), amely a város dél-keleti részén található, nagyjából 3 km-re a központtól. Gyalogosan, tömegközlekedéssel és gépjárművel is elérhető. A taxiárak meglehetősen magasak.

A stadion az A2-es autópályáról könnyen megközelíthető, a „St. Jakob” kijáratnál lehajtva.

A központi pályaudvar (Basel SBB/SNCF) a „Basel St. Jakob” vasútállomásról vonattal 8 perc alatt érhető el. Alternatív lehetőség a 10-es és 11-es villamosvonal „Rodersdorf”, illetve „St. Louis Grenze” irányában. Németország felé a vonatok a Badischer Bahnhof” állomásról indulnak, amely a 36-os számú busszal „Schifflände” irányában 10 percre található. A belvárosba legegyszerűbben a 14-es villamossal vagy a 37-es busszal lehet eljutni.

Egy rövid szakaszra szóló jegy 2,30.-CHF, amely 4 megállóra való utazásra jogosít – egy irányban akár átszállással együtt.

Budapest és Bázel között közvetlen repülőjárat közlekedik. A – már Franciaország területén elhelyezkedő EuroAirport – repülőtérről az 50-es busszal 15 perc alatt ér a központi pályaudvarhoz.

További információk a tömegközlekedéssel kapcsolatban: www.bvb.ch/en

A személygépkocsival érkező szurkolók számára jelezzük, hogy a svájci autópályák használatához (zöld táblával jelölik) kötelező éves autópályajegyet kell vásárolniuk. Az autópályajegyek a forgalmasabb svájci határátkelő-helyeken megvehetők, személygépkocsinként 40,- CHF-ért.

Autópályákon az általános megengedett legnagyobb haladási sebesség – a magyarországitól eltérően – 120 km/h. A minimális sebesség-túllépést is igen szigorúan büntetik a svájci hatóságok.

A magyar utazók sok esetben szigorúnak értékelik a rendőrség vagy a határőrség fellépését, eljárását. Különösen közlekedési szabálysértéseknél kifogásolták a kiszabott bírság összegét. A jogszabály ugyanis több száz svájci frankos tételek kiszabását is lehetővé teszi. A külképviselet tapasztalata szerint vitás esetben az együttműködő magatartás a célravezető, a határozat ellen pedig utólag fellebbezni lehet, a megadott határidőn belül

Svájcba magyar állampolgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel léphet be, vízum nem szükséges.

Pénzváltás, fizetés

Svájc hivatalos fizetőeszköze a svájci frank. Az országban a legtöbb nemzetközi típusú bankkártyát elfogadják.

Egyéb tudnivalók

Egyes kereskedelmi részterületeken született bilaterális megállapodások megléte ellenére Svájc nem tagja sem az EU-nak, sem pedig a vámuniót jelentő Európai Gazdasági Térségnek, ezért az országba beutazni szándékozók vámellenőrzésre számíthatnak. A svájci vámelőírásokról szóló részletes tájékoztatás az alábbi internetes címen érhető el.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 2014. július 1-ével változtak a vámszabályok. Erről részletes tájékoztatást a fentebb megadott honlapon találnak.

Nem kereskedelmi forgalomban, 17 év felett, személyenként vámmentesen bevihető az országba:

  • 18% alkoholtartalomig 5 liter,
  • 18% alkoholtartalom fölött 1 liter alkoholos ital,
  • 250 db cigaretta vagy
  • egyéb dohánytermékek összesen 250 g,
  • 1 kg húsáru (kivéve a vadhús),
  • 1 kg vaj,
  • 1 l tejszín,
  • zsír, olaj, margarin fogyasztási célból 5 l/kg.

Áruk személyenként összesen 300.-CHF összértékig vihetők be vámmentesen. (A személyeknek szóló értékhatárt összevonni nem lehet.) Különös gondossággal javasolt eljárni bizonyos érzékenynek tekintett mezőgazdasági termékek (hús, hústermékek, tejtermékek, stb.) esetében.

Svájcban a közegészségügyi helyzet jó, az egészségügyi ellátás jól szervezett és magas színvonalú, de rendkívül magasak az orvosi, kórházi ellátás költségei. A Svájcba utazó magyar állampolgárok figyelmét fel kell hívni arra, hogy még néhány napos svájci utazás előtt is feltétlenül javasolt egy mindenre kiterjedő utazási biztosítás megkötése.

Annak ellenére, hogy Svájc nem tagja sem az Európai Uniónak, sem az Európai Gazdasági Térségnek, egy külön megállapodás alapján 2006. április 1-től a magyar állampolgárok meghatározott feltételek között az ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyával Svájcban is igénybe vehetik azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek az átmeneti svájci tartózkodásuk ideje alatt orvosilag szükségesnek minősülnek. Az ellátásról szóló számlát azonban a betegnek kell rendeznie, a költségek térítése csak utólag kérhető, de az utólagos térítés is csak a vonatkozó feltételek teljesülése esetén lehetséges és meghatározott önrész fizetendő.

Forrás: Konzuli Szolgálat

Svájc-Magyarország: elfogyott 800 jegy a vendégszektorba

Október 7-én Bázelben játssza a magyar labdarúgó-válogatott a selejtezősorozat utolsó idegenbeli mérkőzését. Az MLSZ tájékoztatása szerint 800 belépőt kaptunk, melyek a mai napra el is fogytak.

Információink szerint újabb jegyek szabadulhatnak fel, ha van hivatalos közlemény erről, illetve elindult az online jegyértékesítés, akkor blogunkon beszámolunk erről.

Frissítve (2017.09.11. 12:20): újra lehet jegyet venni a meccsjegy.mlsz.hu oldalon.

Magyarország - Portugália | Így készült a koreográfia

Képes beszámolónkban említettük, hogy külön bejegyzésben foglalkozunk a portugálok elleni meccs előtt bemutatott szurkolói koreográfiáról.

A Carpathian Brigade tervezte és kivitelezte a látványt, melyet a csoport az eddig megszokott módon saját pénzből finanszírozott. Aki szeretett volna hozzájárulni a költségekhez, a lelátók alatt kihelyezett becsületkasszáknál megtehette, így nem csak maga a látvány jelentette az igazi közösségi összefogást.

A kisszámú vendégtábor miatt nem volt szektorlezárás, így 17.800 székre helyeztek ki a nap folyamán fólialapokat, illetve kisebb leírást, segítve az egységes élőképet.

A csapat ugyan a hatalmas küzdés ellenére vereséget szenvedett, de a kilátogató szurkolók ismét győzelmet arattak, és úgy érezzük, ez egy sokáig emlékezetes közös diadal marad mindenki számára.

Az SMB Photography felvételei az előkészületekről:

A végeredmény