A csoportmérkőzések helyszínei - Stade Vélodrome, Marseille

7 hét van hátra, és elkezdődik az Európa-bajnokság.
Múlt héten bemutattuk a bordeaux-i stadiont, most a Olympique de Marseille otthonán van a sor. Az 1937-ben megnyitott Vélodrome több kisebb-nagyobb felújítás, átépítésen esett át, mire elérte mostani formáját 2014-ben.

Ezen a héten Marseille város gyöngyszeme, a "Le Nouveau Stade Vélodrome" kerül bemutatásra, ahol Izland ellen játszik a magyar válogatott június 18-án.

A 67.000 fő befogadására alkalmas létesítményt először az 1938-as Világbajnokságra építették. Ezen a Világbajnokságon lett második a válogatottunk, a döntőben Olaszország győzött 4-2-re.

A stadion jellegezetessége volt a biciklipálya, ami pálya és a lelátó közt helyezkedett el. A Vélodrome név is innen ered.
Az alábbi kép az 1950-es években készült, még itt is jól látható a biciklipálya:

Az évek során a biciklis rész teljesen eltűnt, lelátót építettek a helyére.

Történt felújtás az 1984-es Euró-bajnokságra is, de a mostani stadion alapjai az 1998-as Világbajnokságra készültek el.

Az utolsó nagy renoválás során teljesen befedték a lelátókat, valamint 7000 férőhellyel tudták még növelni a befogadóképességet.

Az Olympique de Marseille első mérkőzése az új stadionban:

Elhelyezkedés

A Stade Vélodrome a Marseille déli részén található, 3,5 km-re a városközponttól, valamint 1 km-re a Saint Charles vasútállomástól.
Közlekedésről a későbbiekben fogunk írni, annyit érdemes tudni addig is, hogy a helyi 2-es metró vonalán található a stadion.
Leszállni a Rond-Point du Prado, vagy a Sainte Marguerite Dromel érdemes.

Forrás: Europafoot, TalkCeltic, The Stadium Guide