Építéstől a bontásig - Népstadiontól a Puskás Ferenc Stadionig | 1990-2000

Sorozatunk 5. részében a stadion 1990-től 2000-ig tartó időszakát elevenítjük fel. Több átalakítás és kevesebb mérkőzés jellemezte ezt az időszakot, melyben még a Népstadion nevet viselte a létesítmény.

Felújítások

A '90-es években több felújítást végeztek az akkori Népstadionon. 1998-ban Atlétikai Európa-bajnokságot rendeztek Budapesten, az ezt megelőző években székesítették az alsó lelátókat, erősítették meg a felső karéjt, illetve a VIP-tribünt építették át és fedték be.

Hozzávetőlegesen 1 milliárd forintba került az Eb előtti felújítás, 20 évvel ezelőtt. A felújítások ellenére 2000-ben életveszélyessé nyilvánították a felső karéjt és évekre le is zárták.

Emlékezetes mérkőzések

Ami a mérkőzéseket illeti, a legjobban az Eb- és vb-selejtezők mozgatták meg a stadion népét. A sikertelen selejtezősorozatok ellenére több jóhangulatú mérkőzésről szólnak a híradások ebből az évtizedből, ezekből emelnénk ki párat.

1991-ben 60.000 szurkoló előtt szenvedtünk vereséget a Szovjetunió ellen, a magyarfutball.hu-n jegyzett beszámolóban így emlékeztek erre a meccsre:

"Az érdeklődés óriási volt. Ennyi néző már nagyon régen volt a Népstadionban. (1986-ban amikor a brazil válogatott volt a vendégünk.) Mindenki "az év mérkőzésének" tekintette a találkozót. A szövetségi kapitány ugyan óvott a túlzott reményektől, de annyira ki voltunk éhezve a sikerekre, hogy minden apró öröm felfokozta a várakozásokat.

A pályán azután kiderült mennyire igaza volt a kapitánynak. Nem mondhatni ugyan, hogy a válogatottunk rosszul játszott volna, hiszen akartak, küzdöttek, de ez kevés volt. A szovjet csapat nagy csatában ugyan, de mégiscsak magabiztosan szerezte meg a győzelmet."

Hat évvel később, az 1998-as világbajnokság selejtezőjében fogadtuk Svájcot hazai pályán, a korábban említett átépítési munkálatok időszakában. 40.000 néző előtt 1-1-es döntetlen született, bár ez a mérkőzés sokak számára a lelátói események miatt volt emlékezetes.

"A képeken nem látszik (hogy is látszana?), hogy rendezők nélkül is rend volt a kanyarban és elegen ügyeltek arra, hogy ne essenek egymásnak a zöldek, a lilák és a piros-feketék.

Ugyanakkor a legfontosabb tény, hogy ez volt az első igazi válogatott koreográfia és senki sem gondolta ezen a nevezetes augusztus 20-i napon, hogy a mozgalom néhány éven belül bekövetkező felemelkedését és hanyatlását követően válogatott meccsen több, mint tizenkét évig nem lesz hasonló minőségű mutatvány!"

1998-ban Romániát fogadtuk Eb-selejtezőn 30.000 szurkoló előtt. Ez az összecsapás sokáig emlékezetes lehet Hrutka János szabadrúgásgólja a mérkőzés hajrájából.

"A mindent eldöntő momentum azonban Hrutka mesteri szabadrúgásgólja volt, ami nemcsak, hogy kiegyenlítette a román előnyt, hanem igazságossá is tette az eredményt, hiszen a magyar csapat szerdán este nagy akarással játszott - és ami a lényeg - stílusos futballal rukkolt elő."

A válogatott szempontjából az utolsó nagy nézőszám előtt játszott találkozók egyike az olaszok elleni 2000-es vb-selejtező. 60.000-en szurkolhattak Király Gáboréknak, akik 2-2-es döntetlent értek el a többek között Filippo Inzaghival és Francesco Tottival felálló olasz válogatott ellen.

A válogatott mérkőzései mellett továbbra is rendeztek bajnokikat a stadionban. Kiemelkedik az évtizedben ezek közül a BVSC-FTC 1996-os összecsapás, amelynek 45.000-en lehettek szemtanúi annak, ahogy bajnoki címet szerez a Ferencváros.

Következő részünkben a 2000-től 2010-ig tartó időszakot elevenítjük fel, melyben a stadiont Puskás Ferencről nevezik el.

Forrás: magyarfutball.hu, Régi idők magyar lelátója, Stormcorner