Építéstől a bontásig - Népstadiontól a Puskás Ferenc Stadionig | 2010-2016

Az 1953-ban átadott stadion utolsó éveihez érkeztünk. Válogatott és bajnoki mérkőzések, Magyar Kupa döntők, valamint Európa Liga mérkőzések jellemezték ezeket az éveket. Több, mint 60 évig szolgálta a nemzetet, sportolókat és szurkolókat a létesítmény.

1948-ban kezdődött el az akkori Népstadion építése, a hivatalos átadásra 1953-ig kellett várni, de az évek, évtizedek során folyamatos átalakulás jellemezte a stadiont. A lelátók állapota és az emiatt eszközölt statikai felújítások miatt az utolsó években is többször változott a Puskás Ferenc Stadion befogadóképessége, kihasználtsága.

2010-ben 28.300 szurkoló befogadására volt alkalmas a létesítmény. Ekkor csak az alsó szektorokat nyitották meg, a felső lelátók (sokadjára) le voltak zárva. Ebben az évben a Debrecen játszott itt az Európa Liga csoportkörében, a legtöbben a Dzsudzsák Balázzsal felálló PSV Eindhoven ellen voltak, körülbelül 18.000-en.

Követni is nehéz hány tervezet látott napvilágot ezekben az időkben, ami az átépítést, felújítást illeti. 2011 októberében Eb-selejtezőt játszottunk Finnország ellen, már akkor is sokan úgy könyvelték el, ez lesz a bontás előtti utolsó mérkőzés, és valószínűsíthetőleg 2015-re elkészül az új aréna.

Most már tudjuk ez nem így történt, 2012-ben még utoljára megerősítették a felső karéjt, hogy a Törökország elleni selejtezőre akár 38.000-en is beférjenek. A törökök elleni győzelmet végül 25.000-en látták, ami az utolsó legnagyobb nézőszám a válogatott stadionbeli történetében.

2013-tól a válogatott és kupamérkőzések mellett a Ferencváros otthonául szolgált a Puskás. Nem lehetett panasz a kihasználatlanságra, több emlékezetes mérkőzést is játszottak itt a zöld-fehérek, ezek közül kiemelendő a 2013. szeptemberében játszott Fradi-Újpest rangadó, amelyre 22.000 szurkoló volt kíváncsi.

Ami még a klubmérkőzéseket illeti, a Magyar Kupa döntőjét is a Puskásban rendezték ebben az évtizedben. Az egyik legjobb hangulatú döntőn közel 20.000-en szurkoltak a Diósgyőr-Újpest összecsapáson, 2014-ben. Az a találkozó 11-esekkel és újpesti győzelemmel végződött.

A stadion átépítése körüli huzavona végére a 2020-as Európa-bajnokság tett pontot. 2020-ban ugyanis három Eb-csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendeznek Budapesten, így 2019-ben már üzemképes állapotban kellene állnia a létesítménynek.

Az utolsó mérkőzésen Ferencváros-Rijeka Európa Liga mérkőzést játszottak 2014. július 24-én. A bontási munkálatok 2016 tavaszán kezdődtek, pár hónap alatt teljes egészében eltűnt a stadion, lelátóstul, mindenestül.

Sorozatunk és a stadion történetének végéhez érkeztünk, ami egy új kezdet is lehet. Egyelőre nincsenek információk, hogy a köznyelvben csak "Nemzeti Stadionként" emlegetett létesítmény milyen név alatt épül meg, nekünk mindig Puskás Ferenc Stadion marad. A napokban napvilágot látott információk szerint az első (próba)mérkőzésre 2019. november 25-én kerül sor. Reméljük, Lengyelország ellen.

Korábbi részek a stadion történetéből

Forrás: 24.hu, Index, We Love Budapest, mno.hu, magyarfutball.hu