Van egy ezresed? Válogatottra kéne menni

Az andorrai vereség ellenére az MLSZ vezérkarának döntése alapján Bernd Storck marad a válogatott élén. Ezen felül egy kissé elhamarkodottnak tűnő kijelentés is elhangzott, miszerint a következő selejtezőkre - ellenféltől és szektortól függetlenül - bárhova a stadionban 1000 forint lesz a belépőjegy ára.

A szakmai okfejtést és elemzést meghagyjuk az erre specializálódott oldalaknak, illetve az ország összes szövetségi kapitányának. Blogunk a válogatott lelátói életével foglalkozik, így ebből a szempontból vizsgáljuk meg a napvilágot látott információkat.

Eddig elhelyezkedéstől függően 4.000 és 15.000 forint között mozogtak a belépők árai, ami a hazai selejtezőket illeti. Októberben Svájcot, novemberben Andorrát fogadtuk tétmérkőzésen a Ferencváros stadionjában, mindkét mérkőzés teltházas volt, így 21.000 szurkoló szoríthatott a helyszínen.

Ami a felkészülési (barátságos) találkozókat illeti, ezekre féláron lehetett jegyet váltani, így már 2000 forintért is a helyszínen szurkolhattunk. Így történt ez 2016 novemberében, amikor 16.000-en látták a helyszínen a svédek ellen Király Gáborék búcsúmérkőzését és 2017 júniusában is, melyen 12.000-en voltak kíváncsiak az oroszok elleni vereségre.

A 2016 őszi meccsekre kihatott az Eb-láz, mégha Feröeren egy döntetlennel is kezdtük a selejtezősorozatot, bizakodva várta mindenki a meccseket és jó hangulat uralkodott a lelátókon. A mostani (pánikszerű) reakció mögött az állhat, hogy a következő 3 hazai selejtezőre valószínűleg azok az idők köszöntenének be, mint amikor Romániában 3-0-ra kikapott a csapat és csak pár ezren lézengtek a stadionban. Pedig akkor az ürességtől kongó Puskásban, ez még nagyobb kontraszt volt a hatalmas létesítményben.

Érdekes lehet, hogy most mennyire fogja felbolygatni a szurkolókat a jegyár, mert mint kiderült az utóbbi években, köszönőviszonyban sincs a nézőszám a belépők árával.
A szövetség által létrehozott szurkolói kártya, illetve szurkolói klub eddig is sok kedvezményt nyújtott az erre fogékonyaknak. Lehet bármilyen drága a belépő, ha van tét, bizakodás, csapat, 15-21.000 szurkoló rendre megtölti a Ferencváros stadionját.

Abba ne is menjünk bele, hogy kárpótlásként vitték le az árakat, hiszen ilyennel nem lehet szurkolót kiengesztelni. A futball nem erről szól, nem azért utazol több ezer kilométert, hogy a végén valaki eléd tegyen egy ajándékjegyet. Gesztust az Eb után lehetett volna tenni, a kiutazó szurkolóknak és például azzal, hogy a kártyarendszert nem erőltetik és a vidékiek is könnyen jegyhez juthatnak.

A kérdés, milyen áron lesz 1000 Ft a jegy? Tartva minden merev rendszert és nyögvenyelősen összehozva 10.000 nézőt Lettország ellen? Egyszerűbb lesz-e a jegyértékesítés, vagy csak az ár csökken? Előnyben részesítik-e az Andorrába is kiutazókat?

Reméljük hamarosan ezekre is választ kapunk, addig is marad a svájci túra szervezése, tervezése.

Frissítés: Bernd Storck állja a következő két hazaira az Andorrába kiutazó szurkolók jegyét.