On tour Riga: beszámoló

A magyar szurkolók 2003 után újra Rigába látogattak, ahol sikerült a selejtezősorozat első győzelmét megszerezni. A 700 magyar fanatikusnak köszönhetően hazai pályát teremtettünk a játékosoknak, így nem volt kérdés a 3 pont sorsa. Beszámolónk olvashatjátok az év utolsó válogatott túrájáról.

Nem voltak jó előjelei az utazásnak

A csapatot illetően a feröeri döntetlen után, Svájc ellen az utolsó percekben kapott góllal szenvedtünk vereséget. Az Eb után jobb kezdést vártak a szurkolók.

Szurkolói téren megemlítendő az egész évet végigkísérő jegymizéria. 571 belépőt kaptunk (a 8000-es Skonto Stadionba) és soha nem látott gyorsasággal 3 nap alatt az összes gazdára talált. Az MLSZ nem kapott több jegyet a lett kollégáiktól, így a szurkolóknak kellett akcióba lépniük. Lettországban élő magyar társunk segítségével sikerült jegyet váltani közvetlen a vendégszektor mellé, ami nem kevés szervezési feladattal járt. Végül jobbnak látták a szervezők, hogy hivatalossá tegyék, meccsnapon is lehet jegyet venni a helyszínen.

Utazás

Riga 1500 km-re található Budapesttől, így több utazási lehetőség is szóba jöhetett. Az indulazutazas.com két buszt indított varsói szállással, így aki ezt választotta, annak volt lehetősége lengyel testvéreinknél is eltölteni egy napot.

Indult charterjárat is, azoknak, akik az idő szűkében hamar le akarták tudni a túrát.

Meccsnap

A Carpathian Brigade gyülekezési pontot hirdetett, hogy együtt közelítsük meg a stadiont, a megszokott feltüzelt hangulatban. Nagyjából 300 társunkkal tettük meg a 10 perces sétát és újra úgy értünk a stadionhoz, hogy meccshangulatunk van.

A jó hangulatú vonulás után, jött a kijózanító beengedés. Lassú, körülményes és középkori volt az egész procedúra, aminek az alaphangulatát megadta, hogy nem engedték be a megafont.

Amint a lelátóra értünk, láthattuk, hogy a magyar tábort kordonfal osztja ketté. Úgy látszik, hogy nem hallottak a lett biztonságiak a magyar szurkolók marseille-i gátfutásáról, nem is kellett sokat várni és lekerült a felesleges kordon.

A kezdeti nehézségek ellenére jó hangulat uralkodott a mérkőzésen. Korán vezetést szereztünk Gyurcsó találatával, de nem volt könnyű mérkőzés. Megvoltak a letteknek is a helyzetei, de a 77. percben jött Szalai Ádám és eldöntötte a mérkőzést, 2-0. Az utolsó negyedóra örömhangulatban telt, égtek a görögtüzek, megszerezte az első győzelmét a Vb-selejtezőkön Magyarország!

Zárásként pár sort idézünk szurkolótársunktól, a meccs utáni eseményekről, hogy megelőzzük a fals információk terjedését:

"A vendégszektortól 150 méterre pár eltévedt szurkolótársunkra támadt egy 8-10 főből álló, feltehetően helyi orosz társaság, azonban gyorsan reagáltunk és egy 20 másodperces pár ütéssel tarkított kergetőzés után, látva a túlerőnket a futást választották. A rendőrség megérkezését követően mindenkit feltereltek a buszokra."

Összeségében méltóképpen zártuk a 2016-os túrákat és minden adott, hogy 2017-ben is így folytassuk!

Képforrás: mlsz.hu, Nemzeti Sport