Építéstől a bontásig - Népstadiontól a Puskás Ferenc Stadionig | 1970-1980

Sorozatunk harmadik részéhez érkeztünk. Az eddigi két fejezetben a Népstadion építésétől az 1970-es évekig való folyamatos fejlesztéseit mutattuk be, képi formában. Folytatva az eddigieket, 1970-től 1980-ig tekintünk bele a stadion történetébe.

A '70-as évek elején Eb-selejtezőnek lehetett a szemtanúja a Népstadion közönsége. Kiemelendő ez a selejtezősorozat, hiszen 2016 előtt ekkor jutott ki utoljára kontinensviadalra a válogatott.

Az 1972-es Európa-bajnokságra még csak 4 csapat részvételével zajlott. A selejtezőkön Bulgária, Franciaország, Norvégia ellen csoportelsőként jutottunk tovább, hogy a negyeddöntőben Románia ellen vívjuk ki a részvételt. Ekkortájt 76-80.000 néző befogadására volt alkalmas a létesítmény, amelyben 1971-ben a csoportmérkőzésen Bulgária ellen, majd az egyenes kiesési szakaszban Románia ellen is, körülbelül 75.000 szurkoló előtt játszhattak Dunai Antalék.

A következő Eb-re nem jutottunk ki, de érdekes mérkőzések vártak a szurkolókra az 1978-as vb-selejtezőkön is. 70.000-en szurkolhattak Nyilasiéknak, akik megverték Szovjetuniót, Görögországot, majd az interkontinentális pótselejtezőn Bolívia ellen harcolták ki a részvételt.

A válogatott mellett fontos kupamérkőzést játszottak a stadionban. Az Újpest 1974-ben a Bayern München ellen játszott 1-1-es döntetlen a BEK-elődöntőben, 78.426 szurkoló előtt. A lilák főriválisa, a Ferencváros 1975-ben KEK-elődöntőn verte 2-1-re a Crvena Zvezda csapatát. A zöld-fehérek döntőbe jutottak a sorozatban, melyet végül a Dinamo Kijev nyert.

Ami mellett nem lehet elmenni a korszakban, a Népstadion kettős rangadói, amelyek ebben az időszakban váltak rendszeressé. Az "igazi" kettős rangadók alatt a négy nagy pesti csapat (Bp. Honvéd, Vasas, Újpest, Ferencváros) összecsapásait értjük.

A Népstadion átadása (1953) után kezdetben alkalomszerűen fordultak elő ilyen jellegű mérkőzések, majd 1973-tól váltak rendszeressé a kettős rangadók. Az 1980-as évek második felétől csökkenőben volt az érdeklődés, a klubok sem szívesen mondtak le a hazai pálya előnyéről, így 1987 tavaszán utoljára rendeztek kettős rangadót, bár a következő szezon párosítása még lehetővé tette volna.

Képek ebből az évtizedből

Magyarország-Románia labdarúgó Eb-mérkőzés 1972. április 29-én a Népstadionban. A képen: Dimitru tisztáz Branikovits előtt.

Fotó: Kovács Gyula / MTI

Vasas-Újpest mérkőzés 1973-ban. A feljegyzések szerint ezt a kettős rangadót látták a legtöbben (80.000-en).

Várady Béla belövi a magyarok negyedik gólját a Magyarország-Bolívia világbajnoki labdarúgó selejtező mérkőzésen a Népstadionban. Végeredmény: 6:0. A háttérben Törőcsik András.

MTI Fotó: Kovács Gyula

Forrás: Tempofradi, magyarfutball.hu, Fortepan, valogatott.blog.hu