Építéstől a bontásig - Népstadiontól a Puskás Ferenc Stadionig | 1980-1990

Új fejezetünk a sorozatban az 1980-tól 1990-ig terjedő időszakot eleveníti fel. A stadion utolsó nagy korszaka, az utolsó 80.000-es nézőszám, az utolsó sikeres vb-selejtezők és az utolsó kettős rangadók évtizede volt ez.

Az akkori Népstadion a '80-as években körülbelül 70.000 szurkoló befogadására volt alkalmas. Szükség is volt a nagy befogadóképességre, hiszen a válogatott utolsó két sikeres vb-selejtezőit vívta ebben az évtizedben.

Az 1982-es vb-selejtezőkön 65-70.000 szurkoló láthatta, ahogy Romániát, Svájcot és Norvégiát megverjük, illetve Angliától vereséget szenvedünk. Ebben a korszakban olyan játékosok alkották a nemzeti tizenegyet, mint Törőcsik András és Nyilasi Tibor.

A sikertelen 1984-es Eb-selejtezők után következett a '86-os mexikói világbajnokság selejtezője. A csoportban Ciprus, Ausztria és Hollandia szerepelt és végül első helyen jutottunk ki Mexikóba.

Az utolsó (már tétnélküli) selejtezőmeccset 80.000-en láthatták, ahogy Hollandia 1-0-ás győzelmet arat Budapesten. A magyarfutball.hu oldalán olvashattunk egy helyszíni beszámolót, ami megmagyarázza, hogy is lehettek ennyien a lelátókon;

"Az volt életem egyetlen olyan mérkőzése, ahol jegy nélkül kellett belógnom. Még a lovasrendőr is illedelmesen hátat fordított, amikor egymás után potyogtunk át a kerítésen. Végül a szektorból kiadott valaki egy jegyet és azt adtuk tovább egymásnak a kerítésen át. Így mentünk be vagy nyolcan. Emlékszem, hogy a kezdés előtt másfél órával már nagyjából teltház volt. Még mondtam is a többieknek, hogy most indulnak el otthonról azok, akiknek jegyük is van..."

A világbajnokságra készülő válogatott elérkezett egy újabb legendás mérkőzéshez. Az idősebb generációtól már sokszor hallhatták a fiatalok, hogy egy ilyen mérkőzés után milyen reményekkel utaztunk Mexikóba. Ez volt az a mérkőzés, amin 70.000 szurkoló előtt 3-0-ra vertük Brazíliát. Több fórumon is olvashattunk beszámolókat a meccsről, melyre körülbelül 1 milliós jegyigénylés lehetett akkoriban.

Az 1986-os világbajnokságon sikertelenül szereplő válogatott után a korszak lezárásaként a kettős rangadóktól is búcsúzott a honi futball, és a Népstadion is.

Csökkent az érdeklődés ezekre az összecsapásokra és a klubok is nehezen mondtak le a hazai pálya előnyéről, így 1987-ben rendezték az utolsó "igazi" kettős rangadókat.

Forrás: Fortepan, magyarfutball.hu