Az első állomás: Feröer-szigetek

Elkezdődött a visszaszámlálás, hamarosan elkezdődnek a Vb-selejtezők.
Az első állomás a Feröer-szigetek. Ebben a bejegyzésben összefoglaljuk mit érdemes tudni a Dániához tartozó szigetcsoportról.

Mit kell tudni Feröerről?

A Feröer-szigetek egy középkor óta lakott, vulkáni eredetű 18 szigetből álló szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén, nagyjából félúton Norvégia, Skócia és Izland között. Feröer a Dán Királysághoz tartozik, de 1948 óta széles körű autonómiával rendelkezik.

Amit még érdemes tudni

  • Lakossága: körülbelül 48.700 fő
  • A hivatalos nyelv az ónorvégból született feröeri nyelv
  • Éves átlaghőmérséklet 10 °C
  • Az év 300 napján esik az eső és rendkívül szeles az időjárás
  • A vágari reptér és a tórshavni stadion közti távolság helyi tömegközlekedéssel (busszal) 1 óra

Árak

  • 1 órányi taxizás: 67 euro
  • 1,5 liter ásványvíz: 4 euro
  • sör: 2,7 euro boltban; étteremben 6 euro körül

Feröeri labdarúgás

A Dániához tartozó Feröer-szigeteknek már az 1930-as évektől fogva volt nemzeti válogatottja, a szövetség csak 1979-ben alakult meg, míg az első, UEFA és FIFA által is elismert mérkőzését csak 1988-ban játszotta a csapat (0-1 Izland ellen). A következő évben az első győzelem is összejött (1-0 Kanada ellen), majd 1990. szeptember 12-én a válogatott történelmet írt, amikor tétmérkőzésen 1-0-ra legyőzte Ausztriát. A szigeteken ma mintegy 5700 regisztrált futballista van.

A 2015-ös magyar-feröer meccs előtt a vs.hu-n olvashattunk arról, milyen a feröeri válogatott játékosok élete. Akkor a helyi NSÍ magyar kapusa (és a feröeri U21-es válogatott kapusedzője) Gángó András így nyilatkozott:

„A válogatottban is pályára lépő csapattársaim közül Klaemint Olsen (az elmúlt három szezon feröeri gólkirálya) asztalos, házakat épít a szigeten, míg Arnie Frederiksberg (ő újonc a válogatottban) egy bankban dolgozik gyakornokként. Miután mindenki dolgozik, ezért, ha a fiúk a válogatotthoz jönnek, akkor szabadságot kell kivenniük, amit a szövetség az átlagos feröeri fizetésnek megfelelő napidíjjal honorál.”

Válogatottunk kétszer találkozott Feröer legjobbjaival a 2016 Eb-selejzező keretein belül. 2014-ben Szalai góljával 1-0-ra nyertünk idegenben, egy izadtságszagú mérkőzésen. A 2015-ös hazai mérkőzés sem sikeredett könnyűre, Böde két góljával sikerült megfordítani az eredményt 0-1-ről. Ezen a mérkőzésen a szurkolók lendítették át a csapatot a holtpontot, ekkor tért vissza a Carpathian Brigade is a lelátóra.

Utazás

Több utazási tippet is megosztottunk veletek az elmúlt hetekben.
Két dologra érdemes most figyelni, ha még egy last-minute túrát tervezünk: útlevél és a Wizz Air oldala.

Több ellentmondásos információt olvastunk, hogy milyen útiokmányak szükségesek a túrához. Szurkolótársunk kérdésére a dán konzul azt a választ adta, hogy vízum nem kell, de útlevél szükséges a beutazáshoz.

A Wizz Air légitársaság 180 fős gépet indít a Vágarba.
A repjegy ára 62.000 forintról indult és ahogy teltek be a helyek, ment fentebb.
Jelenleg (08.24.) 112.000 forintért foglalhatunk.
A repülő fele telt még csak meg, így többen is azzal számolnak, hogy az utolsó héten jóval alacsonyabb, akció áron juthatnak repjegyhez.

Meccsjegy

228 jegyet kaptunk, amik egységesen 6700 forintba kerülnek.
Egyelőre vouchert lehet csak venni, neten a meccsjegy.mlsz.hu-n, illetve a Ticket Express budapesti irodáiban (TEX Bálna, TEX Syma).

Már az elutazás előtt lehetőség lesz becserélni az utalványokat az eredeti jegyre, szeptember 1-jén és 2-án a TEX Syma jegyirodában, hétköznap 9 és 17 óra között, az igazoló iratok bemutatásával.

Forrás: vs.hu, mlsz.hu