[UH Interjú] Gangl Edina - a válogatott hálóőre válaszolt kérdéseinkre

Január 29-én hétfőn a vb-bronzérmes orosz válogatott ellen bizonyíthatnak női pólósaink a világligában. A Hajós Alfréd Uszodában rendezendő mérkőzésre a kapu mögé percek alatt elfogytak a jegyek, reméljük az eddigiekhez hasonló hangulattal segíthetünk Bíró Attila tanítványainak. A mérkőzés felvezetéseként Gangl Edinával olvashattok interjút.

2015 novemberében volt az első uszodai megmozdulás a válogatott fanatikusaitól, azóta több, mint 10 meccsen álltak mögöttetek. Mik voltak az első gondolatok amikor megtudtátok, hogy részt veszünk a női pólóválogatott mérkőzésén? Milyen volt az első benyomás?

Természetesen, amíg meg nem telt az uszoda nem tudtuk, hogy mire számítsunk. Hallottuk, hogy érkezni fognak szurkolók, de álmunkban sem gondoltuk, hogy ilyen élményekben lesz részünk. A Hajós uszoda atmoszférája pedig kifejezetten alkalmas, hogy "beszurkolja a közönség". Emlékeim szerint én nem játszottam azon a bizonyos első meccsen, és motoszkált is bennem, hogy "ahh ezt kihagyni". De nagyon örültem, mikor a következő alkalmakkor is buzdítottatok bennünket.

Amikor egy hazai mérkőzésre készültök, szóba kerül-e az öltözőben a lelátói körítés? Motiváljátok-e esetleg magatokat és egymást a meccs előtt azzal, hogy várhatóan fanatikus hangulat előtt szállhattok medencébe?

Igen, szóba szokott kerülni, hogy milyen jó, hogy itthon játszunk és más válogatottaknak kell elviselni a számunkra motiváló, számukra bénító szurkolást.

Ősszel a helyszínen tekintetted meg a labdarúgó-válogatott meccseit is. Hogyan fér meg szerinted a futballszurkolói kultúra a vízilabdás mellett? Mennyivel másabb a helyzet szerinted egy uszodában, ahol sokkal közelebb vannak a szurkolók az eseményekhez, mint egy stadionban?

Több szempontból is másként éltem meg, hiszen az egyiken én is a szurkolók között voltam, a másikon Nekünk szurkoltak. Ha a két sportágat tekintem, mind a kettőnek óriási hagyományai vannak hazánkban. Én kifejezetten örülök, hogy van egy pont, ahol találkoznak az érdekek és valami egyesül. Itt elsősorban arra gondolok, nincsenek se lilák, se zöldek, se pirosak, egy számít, hogy támogassátok hazánkat.

2017-ben az év hazai játékosa lettél, a válogatott az 5. helyen végzett a világbajnokságon. Hogyan értékeled a mögötted álló esztendőt?

Felemás érzéseim vannak. Úgy érzem, hogy nagy lehetőséget szalasztottunk el, hogy nem sikerült hazai közönség előtt érmet szereznünk. Ugyanakkor mégis szeretettel gondolok vissza a minket körülvevő támogatásra, szurkolásra. Amikor kiestünk és a görögök elleni meccsre is kilátogatott 5-6000 szurkoló, a meccs végén megkönnyeztem, hogy nem pártoltak és pártoltatok el mellőlünk.

Bíró Attila vezette pólóválogatott fiatalításon esik át. Mi a reális célkitűzés az idei évre, illetve a világliga küzdelmeire? Mi lehet a csapat erőssége a 2018-as esztendőben?

Magyar pólós minden vilageseményre éremért utazik. Címvédőként ugrunk vízbe, és reméljük sikerül is. Pont a fiatalítás hozhat egy vagány, felszabadult játékot. Én ebben bízom.

Véleményünk szerint kezd megváltozni a női vízilabda, egyre fizikálisabb sport lesz. Bizakodásra adhat okot a vb-bronzérmes oroszok fogadása előtt, hogy a vb-ezüstérmes spanyolok gyilkos center duóját is tudtátok hatástalanitani? Milyen mérkőzésre számítotok?

Hasonlóan nehéz meccs vár ránk most is. A centerük más felépítésű játékos, mint a spanyoloké, de ettől még nem ügyetlenebb. Az oroszok kontrajátékát kell hatástalanítani. Olyan csapat, aki kegyetlenül kihasználja, ha az ellenfele hibázik. Ráadásul nem ismerik a vesztett meccs fogalmát, a dudaszóig hajtanak, ami szurkolói szempontból sem lesz rossz, hiszen végig, jó iramú meccset láthattok majd.

Mit üzennél az oroszok ellen kilátogató szurkolóknak?

Úgy, mint eddig :)

Fotó: SMB Photography