[UH Interjú] Savaria Stickers - Beszélgetés a szombathelyi matricagyűjtővel

Blogunk a válogatott mérkőzések közti szünetet kihasználva a lelátói kultúra egy újabb underground szegmensére szeretne betekintést nyerni. Korábban írtunk a honi sálgyűjtőkről és a Futballbörzéről, most egy hasonlóan felépülő, cserére alapuló szenvedélyt mutatunk be, a matricagyűjtést.

Az első részben Európa egyik legnagyobb gyűjtője, a 70.000 egyedi darabot számláló Fultraz Stickers válaszolt a kérdéseinkre, míg a mostani részben Szombathelyre irányítjuk figyelmeteket.

Beszélgetés gyűjtői szenvedélyről, matricákról a Savaria Stickers-szel.

Mikor kezdődött a matricák iránt érzett gyűjtői szenvedélyed? Volt-e valami hatással rá, esetleg egy ritka darab megszerzése, vagy egy külföldről beszerzett nagyobb csomag?

Szurkolói matricákkal először a 90-es évek közepén találkoztam. A Front Side vezetője foglalkozott a lelátói kultúra ezen válfajával, ő általa csöppentem bele ebbe a világba. Azt az időszakot nem nevezném tudatos gyűjtésnek, 1-1 darabot megtartottam, a többit pedig elosztogattam vagy elragasztottam. Akkor még nem gondoltam arra, hogy mi lesz később. Mai ésszel már nem így tennék. Ezután egy kis szünet következett, nem igazán foglalkoztam matricákkal.

2007-ben a GWA megalakulásával újra élet költözött a Rohonci útra. Jött egy új generáció és a matrica készítés is újra előtérbe kerűlt. Először csak itthon cserélgettem különböző magyar táborok képviselőivel. Komolyabban 5 éve merűltem bele a gyűjtésbe. Ekkor kezdtem el nemzetközi szinten is cserélgetni, mára már több hazai és kűlföldi gyűjtővel állok kapcsolatban.

Bemutatnád olvasóinknak hogyan épül fel a gyűjteményed? Darabszámra, vagy kifejezett kategóriára koncentrálsz?

Eleinte gyűjtöttem mindenhonnan matricákat. Nem volt konrét elképzelésem, hogy hogyan is épűljön fel ez a történet. Mára már kialakul , hogy elsősorban mely országokra és csapatora koncentrálok. A gyűjteményem jelenleg több, mint 5000 db-ot számlál melyek 20 országból érkeztek. A legtöbb Lengyelországból van, több mint 2500 db. A hazai kollekció száma valamivel 1500 fölött van.

Mit gondolsz a mai európai matricagyűjtésről, illetve a magyar darabokról? Hol tart most szerinted a lelátói mozgalom ezen ága, illetve hova tart?

Úgy vettem észre, hogy jelenleg nagy divatja van a matrica készítésnek. A többség lengyelekkel gyártat, ezek nagyon jó minőségűek, de az itthon készűltekre se lehet panasz. Viszont jó lenne, ha több egyedi minta készűlne. Inkább készüljön kevesebb, de azok ötletesek legyenek. Sajnos sok olyan van, ami egy kaptafára készűl. Ha egy tábor felhasznált már egy rajzot, akkor azt egy másik ne másolja már le. Ezen jó lenne változtani.

Melyik ország mintáit gyűjtöd szívesebben, illetve van-e személyes kedvenced stílust, grafikát tekintve? Melyik volt a legkalandosabb/legérdekesebb történeted a gyűjtésed során?

Elsősorban magyar és lengyel csapatok matricáit gyűjtöm. Előnyben részesítem még az olasz és az orosz csapatok ticketjeit. A lengyelek színes grafikái kifejezetten bejönnek nekem, más országból klubszinten a Dinamo Kijev, a Rapid (Tornados, Ultras) és a Levszki Szófia mintái tetszenek.

Kalandosnak azt nevezném amikor 0 nyelvtudással, szótárral a kezemben kezdtem el nemzetközi szinten cserélgetni.

Mit tanácsolnál most egy fiatalnak, aki úgy dönt matricákat kezd gyűjteni?

Először is olyan emberrel cseréljen akivel vannak közös ismerősei és így utána tud kérdezni, hogy megbízható-e az illető. Rengeteg matricás csoport található a Facebook-on, ahol a cserék után értékelni (+/-) kell a másikat. Ez egy jó dolog, mert látja az ember, hogy kivel érdemes kezdeni. Néhányszor én is lyukra futottam, ne járjon más is így.

A matricákat gyurma ragasztóval kell felragasztani A4-es papírra. Elég két kis golyó a matrica két ellentétes sarkára, majd lefűzhető tasakba helyezzük és így tesszük mappákba. Semmi esetre sem vesszük le a matricák hátulját, mert így azok értéküket veszítik.

Gyűjteményed melyik darabjai a legértékesebbek számodra hazai, illetve nemzetközi viszonylatban?

Legértékesebbnek a Front Side munkássága idején készűlt Haladás matricákat tekintem.

Van egy kigyúrt rozmárt ábrázoló matricám (Iglopool Debica), ami szerintem nem egy hétköznapi minta. Nagyon tetszik még egy 40x40 cm-es kör alakú Wisla cápám is.

Hogyan képzeled el ezt a szenvedélyed és gyűjteményed 5 év múlva?

Valószínű, hogy akkor is gyűjteni fogom még a matricákat, de elképzelhető, hogy kevesebb időt fogok rá fordítani. Ez majd idővel kiderül.