Legyen újra magyar-lengyel mérkőzés!

Kevés olyan csapat van, aminek a nevét ha meghalljuk összecsapjuk a tenyerünket, hogy végre egy jó ellenfél. Mégis mindezek közül kiemelkedik egy válogatott, akikkel szívesen megmérkőznénk itthon is.

Ez a válogatott nem más, mint Lengyelország. Nem kell részleteznünk a két nemzet közötti jó kapcsolatot, nincs ez másképp a szurkolói életben sem.

Szinte minden magyar klubcsapat táborának van egy lengyelországi barátja, mint például az Újpest-Pogon, Diósgyőr-GKS Belchatów, Videoton-Rakow Czestochowa. Számtalan hasonló barátságok vannak, lehetetlen lenne felsorolni mindet.

Válogatottunk utoljára 2011-ben Lengyelországban játszott barátságos mérkőzést ahol 2-1 vereséget szenvedtünk, azt megelőzően pedig 2007-ben szintén idegenben, 1-0 győzelmet arattunk Hajnal Tamás büntetőjével. Az utolsó hazai magyar-lengyel 2003-ban volt.

Mérlegünk: összesen 32 mérkőzést játszottunk, ebből 20 győzelem, 4 döntetlen és 8 vereség.

Úgy tudjuk illendő az idegenbeli barátságos mérkőzések után, visszahívni az ellenfelet. Ez sajnos még nem történt meg az MLSZ részéről. 4 Vb-selejtező mérkőzést játszik idén a válogatott, ha lesz előtte, közte barátságos mérkőzés, reméljük most nem Elefántcsontpart szintű ellenfélben gondolkodnak.

Egy teltházas mérkőzést, tele vendégszektorral, mondanunk sem kell parázs összecsapás lenne, köztudott, hogy a lengyel szurkolók minden fronton a toppon vannak, elképesztő koreográfiák és hangerő a stadionban, lábakat megremegtető egység, szervezettség és felkészültség az utcán. Sokat tanulhatunk tőlük.

Bízunk benne, hogy 2003 után ismét megmérethetjük magunkat hazai pályán a lengyel válogatottal, és vendégül láthatjuk őket hazánkban!

„Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.” „Polak, Węgier, dwa bratanki, I do szabli, i do szklanki”