On tour Andorra: utazási tippek - II. rész

2017. június 9-én válogatottunk Andorra csapatával fog megmérkőzni a vb-selejtezők újabb állomásaként. Információink szerint 860 jegyet kaptunk a vendégszektorba, melyből 500 már gazdára is talált. A mérkőzés helyszíne a 2014-ben átadott, 3306 férőhelyes nemzeti stadion Andorra la Vella-ban az ország futball- és rögbi-válogatottjának otthona, ahol az időjárási viszonyok miatt műfüves pálya található.

Ebben a bejegyzésben az utazással kapcsolatos sorozatunk második részét olvashatjátok.

Repülő

Andorra nem rendelkezik sem repülőtérrel, sem vasútvonallal, így megközelítéséhez mindenképpen autóval vagy busszal kell utaznunk. Két repülőtérrel rendelkező nagyváros esik közel a miniállamhoz, Toulouse és Barcelona.

  • Június 7-i indulással és 10-i érkezéssel ezt a közvetlen járatot mutatjuk példának Budapest és Barcelona között:

  • Június 7-i indulással és 10-i érkezéssel ezt a járatot mutatjuk példának Budapest és Toulouse között:

Mindkét város központjából vagy a repülőteréről is utazhatunk távolsági buszjárattal Andorra la Vella városába. A menetidő mindkét irányba körülbelül 3 óra, azonban fontos megjegyezni, hogy a rendes menetrendek alapján a 20:45-kor kezdődő mérkőzés után már nem indul busz Andorrából egyik irányba sem, így aki tömegközlekedéssel érkezik, az csak másnap tudja elhagyni az országot.

Ha további információkat kapunk és mégis lenne lehetőség a meccs után buszjárattal elhagyni Andorra la Vellát, akkor tájékoztatni fogunk titeket.

Vonat + busz kombináció

Ha valaki vonattal közelíti meg Andorrát, akkor Toulouseból érkezve, a francia oldalra eső L'Hospitalet-près-l'Andorre falu vasútállomásáról található közvetlen buszos összeköttetés a hercegség fővárosával. A Toulouse – L’Hospitalet vonatút 2 és fél órás, díja 25 € (26 év alatt kedvezmény igényelhető). Innen a további 29 kilométeres utat Andorra la Vellába a busz másfél óra alatt teszi meg a hajtűkanyarokkal gazdagított úton keresztül, melynek költsége egy útra 12,50 EUR, azonban ez a járat csak naponta kétszer indul, 7:45-kor, valamint 19:45-kor, Andorrából vissza pedig 5:45-kor és 16:45-kor.

A menetjegyeket mindenképpen érdemes előre megváltani, mivel egy igen kicsi, elhagyatott vasútmegállóról van szó. A vasúti menetrend ITT található, a busz menetrendje ITT.

Barcelona – Andorra busszal

Közvetlenül Barcelona repteréről (El Prat), valamint a központi Barcelona Sants pályaudvartól is van lehetőségünk Andorra La Vellába utazni busszal. Általában interneten váltható jegy a járatokra, amit ajánlott is előre elintézni.

Több társaság is üzemeltet járatokat ezen az útvonalon, a teljesség igénye nélkül:

A menetidő Barcelona központjából (Barcelona Sants) 3 óra, egy útért 30,5, míg oda-vissza 51 eurót kell fizetnünk. A reptérről való indulás esetén Andorra la Vella 3,5 órányira van busszal és ebben az esetben egy útra 34 €-t, míg retúr jegyért 59 €-t kell fizetnünk.

Toulouse – Andorra busszal

Amennyiben Franciaország felől, Toulouse központi buszpályaudvaráról, a Matabiau-ről, vagy pedig a repteréről szeretnénk Andorra la Vellába érkezni, többek között az alábbi lehetőségekből választhatunk. A menetidő itt is kb. 3 óra.

Az AndBus járata Toulouse-ba 37, míg oda-vissza 65 €:

Fontos, hogy a buszok menetrend szerinti indulása előtt legalább 15-20 perccel előbb érkezzünk az indulási helyre, mert a sofőrök hajlamosak korábban elindulni, ha már senkit sem látnak a megállóban. Ezen lehetőségeken felül az indulazutazas.com is szervez buszos utat a mérkőzésre, esetleges utolsó helyekért az oldalukon érdeklődjetek.

Fotó: footballtripper.com