Összefoglaló 2017 válogatott túráiról

Imádok útra kelni címmel jelent meg a tavaly ilyenkor esedékes túrákat összegző bejegyzésünk, melyben arról írtunk, hogy több mint 20.000 km állt a szurkolók mögött 2016-ban.

Az utakon, levegőben megtett sok kilométer jó közösségi erőt kovácsolt össze és 2017-nek is úgy indult neki minden magyar szurkoló, hogy rajtunk nem fog múlni.

Többször hangsúlyoztuk már, érezhető lesz és érezhető is volt idén az Eb hatása, ahol több tízezer ember indult el a válogatottért Franciaországba. Egyre többen kaptak rá a túrázásokra, a gyülekezők, vonulások hangulatára, ami az év első, klasszikusan repülős túráján meg is mutatkozott, 3000 fővel vettük be Lisszabont.

Ami a portugál utazás körüli pozitív meglepetést illeti, idén ilyenek maximum a lelátóról és a gyülekezőkről maradtak nekünk, a pályán nem sok mindent kaptunk vissza az idei túrákon.

Portugália - Lisszabon

  • Távolság: Budapesttől autóval 3.000 km, légvonalban 2469
  • Magyar szurkolók száma: 3000 fő

"Elöl egy új drapéria debütált, egy hosszú Magyarország feliratú zászló mutatta az egységet. Az egységet, ami sokszor már meg sincs említve. Alapvető, hogy ezen a napon az ellentéteket, klubhovatartozást és a lelátói elhelyezkedést félretéve vonulhatunk együtt a stadionhoz."

A teljes beszámoló ITT olvasható el.

Andorra

  • Távolság: Budapesttől autóval 1918 km, repülővel Barcelonába és onnan Andorra 1500+200 km
  • Magyar szurkolók száma: 600 fő

"Évekkel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy 600-an jöjjünk össze Andorrában (2012-ben 120-150-en lehettünk), 3000-en Lisszabonban, vagy sorolhatnánk. Az Eb egyik pozitív hatása volt, hogy bárhova mentünk idegenbe, az előző évi megjelenéseket messze túlszárnyaltuk létszámban. Az utolsó szabadságaikat és pénzüket tették fel az emberek újra a válogatottért, nem gondolva, hogy Andorrában kapjuk a legnagyobb pofont."

A teljes beszámoló ITT olvasható el.

Svájc - Bázel

  • Távolság: autóval 1076 km Budapesttől
  • Magyar szurkolók száma: 1500 fő

"A mérkőzés jó hangulatban kezdődött, a helyszínen 30.000 svájci szurkoló nem erőltette meg túlságosan magát, míg a vendégszektort folyamatos szurkolás jellemezte. A kedvünket a 2 perc alatt két teljesen érthetetlen gól szegte csak, mire felocsúdtunk már 3-0 volt a félidőben."

A teljes beszámoló ITT olvasható el.

Luxemburg

  • Távolság: autóval 1209 km Budapesttől, légvonalban 977 km
  • Magyar szurkolók száma: 120 fő

Az év utolsó váratlan túráját sokan vártuk, brüsszeli kitérővel indult volna több társunk útnak, végül "biztonsági" okok miatt a mérkőzés időpontját egy nappal előrébb hozták, így a többségnek már nem fért bele, vagy nem akart asszisztálni a szövetségek komolytalan szervezéséhez.

Összegzés

Még leírni is rossz, hogy 2017 egyik túráján sem nyert a válogatott, pedig ha csak a három tétmeccset vesszük figyelembe, összesen 5000-5100 szurkolótársunk volt a vendégszektorban. A megtett kilométereket tekintve, reális számokat nehezen kaphatunk, hiszen sokan sok helyről, túránként változó utazási eszközzel vették nyakukba Európát. Ha mind a 4 meccset nézzük, 12.500 és 14.400 kilométer körüli számok jönnek ki, ha csak a 3 tétmeccset, akkor 10.550 és 12.000.

Nem kívánhatnánk mást 2018-ra, mint hogy a Nemzetek Ligájában olyan csoportot kapjunk, ahol jó túrák várnak ránk és remélhetőleg a csapat is visszatér a győzelem útjára.