Portugália-Magyarország: a Konzuli Szolgálat legfontosabb információi

Konzuli információk a Portugália-Magyarország világbajnoki labdarúgó selejtező mérkőzés kapcsán (2017. március 25., Lisszabon)

A magyar válogatott mérkőzésének helyszíne a Lisszabonban található Estádio da Luz stadion, amely a Benfica otthona. A stadion kapcsán meg kell jegyezni, hogy a 18-as kapunál, amit „Porta Húngara”-nak, azaz „Magyar Kapunak” is neveznek, található a tragikus körülmények között elhunyt Fehér Miklós, valamint a legendás edző, Guttmann Béla szobra. Az említett kapu azonban nem a vendégszektornál található, így a mérkőzés ideje alatt vélhetően nem lesz látogatható, javasoljuk annak külön időpontban való megtekintését, nagyobb létszámú szurkolói csoportnál pedig előzetes időpont egyeztetését a stadion üzemeltetőjével.

A stadion a Humberto Delgado (Portela) nemzetközi repülőtértől 9 km-re található. A stadion taxival az E1/2Circular gyorsforgalmi úton érhető el - ami elhalad a Sporting stadionja, az Estádio José Alvalade mellett is - hozzávetőlegesen 10-15 EUR viteldíjért. Portugáliában a taxi szolgáltatások a budapestinél kedvezőbb áron érhetőek el, ellenben a portugál szabályok szerint a szállítandó csomagokért felárat számítanak fel, ami 1,80 EUR.

A stadion metróval is megközelíthető az Aeroporto-S.Sebastião „piros” vonalon keresztül, átszállva a Reboleira-Santa Apolónia „kék” vonalra, amelyen a Reboleira irányban a Collegio Militar/Luz állomást kell választani. A lisszaboni tömegközlekedés használata esetén javasoljuk a 'Viva Viagem' elektronikus kártya kiváltását, amely a jegy automatákon keresztül érhető el 0,50 EUR költséggel. A kártya előnye, hogy újra tölthető, így nem kell minden egyes alkalommal jegyet váltani, csak érvényesíteni kell azt a metró állomások automata beléptető kapuinál, vagy a buszok, villamosok automatáinál. A normál menetjegy ára 1,40 EUR, ami metró esetében átszállásra is érvényes, de 24 órás érvényességgel is lehet jegyet váltani 6.00 EUR ellenében. Tömegközlekedés esetén felhívjuk a figyelmet, hogy fokozottan ügyeljenek értékeikre, hivatalos okmányaikra, mert előfordulhat zsebtolvajlás. Ez fokozottan érvényes a világ egyik legszebb villamos-vonalának választott, a turisták által kedvelt 28-as járatra, ahol sajnos napi rendszerességgel fordul elő ilyen eset.

www.metrolisboa.pt/eng/wp-content/uploads/2012/07/NetworkDiagram_Jan2017.pdf

Azoknak a szurkolóknak, akik Portóba érkeznek, lehetőségük van intercity vonattal is Lisszabonba utazni. A két város között szinte óránként járnak a szerelvények, a menetidő 3 óra, oda-vissza hozzávetőlegesen 50 EUR a viteldíj. A vonatok az Oriente („piros” vonal) és/vagy a Santa Apolónia („kék” vonal) metrómegállókat is érintik, így könnyen át lehet szállni a helyi tömegközlekedésre. Javasoljuk a menetjegyek előzetes online megváltását a zsúfoltság elkerülése érdekében.

https://www.cp.pt/passageiros/en/train-times

Azoknak a szurkolóknak, akik a nagy távolság ellenére gépkocsival érkeznének, jelezzük, hogy egyes autópálya szakaszokon a díjfizetés elektronikus rendszerű, (pl. A25/IP5 autópálya Vilar Formoso, az SP-PT határátkelőnél). Ebben az esetben a határ átlépését követően a táblákkal jelzett kapuknál kell előzetesen, dombornyomott bankkártyával regisztrálni. Későbbiekben a bankkártyáról az egyes kapukon történt áthaladáskor automatikusan levonják az adott szakasz díját. Egyéb esetekben az autópálya hagyományos fizetőkapus rendszerű (pl. A6/IP7 autópálya az SP-PT határtól). Portugáliában a gyorshajtást automata kamerák ellenőrzik, így fokozottan be kell tartani a sebességhatárokat. Gépjárművezetés esetén az alkohol fogyasztása nem megengedett és szigorúan büntetik a hatóságok.

Portugáliában a közterületi alkoholfogyasztás engedélyezett, de kiskorúak és láthatóan alkoholos befolyásoltságban lévő személyek számára megtagadható az alkohol értékesítése.

Amennyiben szurkolók bajba jutnak, Magyarország Lisszaboni Nagykövetségének konzuli ügyeleti számát hívhatják, tel: 00351-964-813-769. A Konzuli Hivatal további elérhetőségei: 1349-042 Lisboa, Calçada de Santo Amaro 85, tel: 00351-21-364-5928, E-mail: mission.lis@mfa.gov.hu, honlap: www.mfa.gov.hu/emb/lisbon.

Forrás: konzuliszolgalat.kormany.hu