Szurkolói barátságok: Sopron - Odra Opole

Sorozatunk harmadik részében a soproni szurkolók írását olvashatjátok. A hűség városának szurkolói a lengyel Odra Opole fanatikusaival barátkoztak össze.

Az előző részekben a Debrecen-Bielefeld és a Ferencváros-Rapid Wien barátságról olvashattatok.

Barátságunk az Odra Opole táborával véletlenszerűen indult 2003. augusztus végén, egy Zsolna-Chelsea meccsen. Sopronból 3 akkor még fiatal társunk került egy szektorba néhány lengyel szurkolóval, akik meghallván a magyar beszélgetést, baráti sörözésre invitálták társainkat. Kellemes társalgás után meghívást tettünk feléjük a következő focitornánkra, amit elfogadtak és szép létszámban tiszteletüket tették a hűség városában.

Innentől egyre több személyes barátság is kialakult a 2 tábor között, illetve fél évvel később már együtt utaztunk Bytomba a Polonia téli szurkolói tornájára. Mivel ők már több mint 25 éve barátságban állnak, evidens volt hogy találkozni fogunk velük is. Az ezt követő években már együtt jöttek rendszeresen a tornáinkra. Itt megemlíteném még az Opole szimpatizáns Zaglebie Lubin táborát, akikkel szintén kezd kibontakozni egy baráti kapcsolat a jól sikerült közös bulik eredményeképp.

Mindenképpen szót érdemel, bár aki járt már Lengyelországban annak nem kell bemutatni a fantasztikus lengyel vendégszeretetet. Ilyet nagyjából még Erdélyben érezhet át egy magyar ember, mindig kihozzák a maximális odafigyelést, odaadást.

Számolatlan Opole meccsen voltunk aktívan jelen, az első a Slask Wroclaw elleni volt 2005. májusában. Leginkább a derbyken jelenünk meg, de volt példa néhány dupla meccsre, mint egy Opole pénteki hazai után másnap Krakkóba vonatoztunk 500 Polonia Bytom harcossal (Opole és Arka Gdynia szurkolókkal kiegészülve) a Cracovia ellen.

Mind Opole, mind Sopron részről büszkék vagyunk rá hogy városaink nevéhez kötődik az első lengyel-magyar szurkolótáborok közti barátság. Folyamatos a sál-póló csere, többféle közös matricát készített mindkét oldal, folyamatban van közös póló készítés, közös drapik vannak amik kikerülnek évente legalább 2-3 alkalommal az Oleska 51. kerítésére látogatásaink során. Minden meccsükön hagyomány, a barátaiknak szóló üdvözlésből a Sopron rigmus sem hiányzik. Sajnos az elmúlt években nem szerveztünk már tornákat, így részükről kevés aktivitást mutatnak Sopronban. Reméljük a jövőben ez pozitívan változni fog. Bár a közelmúltban megjelentek egy belgiumi férfi kosármeccsünkön, de hiába az állandó meghívás, sajnos évek óta nem jártak Sopronban, igaz a jelenlegi focihelyzetünk nem éppen csábító.

Nem csak a lelátón, a háttérben is segítünk. Gyűjtést szerveztünk egy opolei szurkolótársunk leégett lakásának felújításához, és jó barátunk rákos betegségének kezeléséhez is anyagi segítséget nyújtottunk.

A saját válogatottunk mellett, természetesen figyeljük a lengyel nemzeti csapatot is. A 2008-as Eb-n Klagenfurtban egymás oldalán harcolt a két tábor a németek ellen, 2012-ben Wroclawban voltak soproniak szintén EB meccsen és az utolsó Eb-n is volt részünkről magyar zászló Opole felirattal lengyel meccsen.

Ezúton is üdvözletünket küldjük Lengyelországba, gyógyulj meg Kwachu!!

Polak-Wegier dwa bratanki!

TYLKO ODRA OKS!!!