Szurkolói barátságok: Győri ETO - Unia Tarnów

A labdarúgó-válogatott mérkőzések közti hosszú szünetet kihasználva, új sorozatot kezdtünk. A témánk a szurkolói barátságok, azokon belül is az itthoni csoportok küföldi fanatikusokkal való "hivatalos" kapcsolatai.

Ebben a részben a Győri ETO lengyel szurkolókkal való barátságáról olvashattok.

Az egész kapcsolat egy személyes barátság révén alakul ki, mikor pár fiatal tőlünk Krakkóba látogatott még 2011 nyarán. A fő lelátón megtekintett Wisla meccs után futottunk össze egy patrióta társasággal, akikkel azonnal sikerült megtalálni a közös hangot. Ezután érkeztek Győrbe egy kosár meccsre, majd rá egy évre Sopronba kísértük el pár fővel őket. Itt érkezett a meghívás a soronkövetkező Wisla-Cracovia derbire, aminek eleget is tettünk.

2014 februárjában tudtuk meg, hogy a krakkói barátaink szoros kapcsolatot ápolnak az Unia Tarnówval, akik korábban felkeltették a figyelmünket a magyaroknak szánt koreográfiájukkal. A februári látogatásunkat követően a Wislánál boycottra került sor, főként az elnök, és a klubvezetés szurkoló ellenes politikája miatt. Ezek miatt döntöttünk úgy krakkói barátainkkal együtt, hogy meglátogatjuk az Unia táborát. A krakkókiakon keresztül jeleztük a látogatásunk szándékát, ami nagyon lelkes fogadtatásnak örvendett Tarnówban.

Az Unia Tarnów-Poprad Muszyna meccs volt, ahol először képviseltette magát az ETO tábora, 14 fővel. Nagy hatással volt ránk a nap közben tapasztalható szervezettségük és mentalitásuk. A mérkőzés után még pár órát beszélgettünk, ekkor került szóba egy lehetséges ETO&UNIA barátság kialakítása.

A következő évben többször vendégül láttunk kisebb-nagyobb Uniás delegációkat, jelen voltak többek között egy Újpest elleni hazai meccsen, majd egy egész hétvégét töltöttek Győrben, ahol egy kisebb focitornán is részt vettek, valamint szektorunkból tekintették meg a Debrecen elleni meccsünket.

Hivatalos barátság 2015 februárja óta létezik, miután képviseltettük magunkat az Elita Tarnowa kupán. Ezután gyakorivá váltak az oda-vissza látogatások, a nagy távolság ellenére évente 4-5 alkalommal sikerül megjelennünk egymás meccsein. Együtt utaztunk az Unia táborral Jaroslawba, Sandomierzbe, valamint részt vettünk több hazai meccsükön, köztük a hosszú évek óta várt városi rangadújukon is. Látogatásainkat ők is viszonozzák, sajnos a klubunk körül kialakul helyzett miatt ezek a legtöbbszőr buli túrák, de bizonyították, hogy kiemelt meccseken is lehet számolni velük.

Mondani se kell, hogy rengeteget tudunk tanulni a hosszan előttünk járó mozgalomról, melynek számos elemét próbáljuk saját lehetőségeinkhez mérten a jövőben is beépíteni. Készültek közös matricák, pólók, sálak az évek során, óriási dolog Győrtől 600 km-re ETO sálban lévő fiatalokat látni egy 4. ligás lengyel bajnokin.

Reméljük, hogy a mondásnak megfelelően még sokszor „harcolhatunk, és ihatjuk egymás borát” közösen.

ETO&UNIA mindig együtt, zawsze razem!