Szurkolói barátságok: Ferencváros - Rapid Wien

Sorozatunk második részében a ferencvárosi Green Monsters szurkolói csoporttól kaptunk hosszabb írást. A Fradi és a Rapid Wien fanatikusai között szoros barátság alakult ki a hosszú évek alatt, a csoportokon kívül is sokan járnak ki a bécsi zöld-fehérek meccseire.

Ahogy az életben az emberi kapcsolatoknál, úgy ez a barátság is kialakult és egyre szorosabb lett az idő múlásával. A két klubot és szurkolóit sok minden köti össze. Ha az alapokat nézzük mindkét klub, színe, alapítási dátuma, és városi riválisa (lila-fehér) azonos, ami már magában foglalja a szimpátiát.

A kilencvenes évek elejéig kell egészen visszamennünk, mikor már szabadon lehetett átkelni a határon így a szurkolók közti szimpátia már nem csak elméleti síkon működött. Ferencvárosi oldalról a Pumukli Casuals volt kezdetekben aki többször járt ki a bécsi zöld-fehérekhez.

A Green Monsters pedig 1997 nyarán találkozott először Rapid Wien szurkolókkal, egy kis burgenlandi városkában megrendezett edzőmeccsen, ahol az Ultras Rapid-dal futottunk össze. Az UR 1988-ban alakult, nekik mai napig van a fiatal tagjaik számárra egy külön csoport a GIOVENTU. Itt alakult ki néhány személyes kapcsolat a tagok között.

A 2000-es években egyre több csoporton kívüli szurkoló jelent meg mint az Üllői út mint pedig a Hannapi stadion lelátóin a másik Táborból.

2007-ben anyagi gondokkal küszködő klubunknak gyűjtést szerveztek a Rapid szurkolói és támogatói pólókat árultak melynek bevételét a közel egy millió forintot át is adták az akkori Ferencváros vezetésnek(abba inkább ne is menjünk bele, hogy hova kerülhetett aztán az a pénz…), de nem csak a szurkolók hanem a Rapid mint klub sem feledkezett meg klubunkról és egy edzőmeccs is volt a két csapat közt.

Monsters szinten az idén húsz éves Tornados-al alakult ki barátság. Több közös Rapid-Fradi ajándéktárgy mellet lengetős és kétrudas is készült már mind a két oldalon. A távolságnak is köszönhetően elég gyakran látogatjuk egymás meccseit hazai és nemzetközi szinten, de a csoporttagokon kívül is sokan járnak ki.

Lelátói szinten mindig segítjük egymást akár pyro vagy koreoanyagok beszerzésében, de több közös utcai akcióhoz is volt már szerencsénk leginkább az Austriások ellen, de jó szívvel emlékezünk arra is, amikor egyik focitornájuk után slovanosokkal sikerült összetalálkozni.

Az ismert okok miatt az elmúlt időszakban nagyon nem tudnak a mi meccseinkre jönni barátaink, de szinte minden rendezvényünkön megjelentek. Egyedüli külföldi csoportként támogatták jelenlétükkel a Parlament előtti országos szurkolói tüntetést is.

Természetesen a csoportok születésnapi bulija, focitorna vagy egyéb megmozdulás, mindig közösen telik, de nem csak szurkolói témában találkoznak a felek, hiszen volt már közös legénybúcsú is és több alkalommal van, hogy meccstől függetlenül szerveztünk közös programokat.

Tervben van egy közös edzés is a Fradibox Fight Clubban a Rapid ustawkás brigádjával, de egyre több elképzelés és terv van amivel még jobban erősíteni tudjuk a Táborok közötti barátságot.

Fotó: tornadosrapid.at