Szurkolói barátságok: Nyíregyháza - Resovia

A szurkolói barátságokról szóló sorozatunk legújabb részében a nyíregyházi fanatikusok írását olvashatjátok.

2013-ban új időszak kezdődött a nyíregyházi szurkolói életben. Az eddig külön utakon járó szurkolói csoportok egy egyesület keretében fűzték szorosabbra az együttműködésüket. Létrehoztuk az azóta sajnálatos módon megszűnt Szpari Pubot, közös utazásokat szerveztünk, és több minőségi lelátói látványt is létrehoztunk. Az elmúlt 25 év egyik legaktívabb időszaka volt ez Nyíregyházán.

Ebben a légkörben vetődött fel a gondolat, hogy rendezzünk egy focitornát, ahová a helyi csoportok mellett barátainkat is meghívnánk. A békéscsabaiakkal évek óta jó viszonyt ápoltunk, és akkor kezdett elmélyülni a győri srácokkal is a kapcsolat.

A lengyel-magyar barátság jegyében szerettünk volna meghívni egy lengyel csapatot is. Több lengyel csoporttal voltak már akkor személyes barátságaink, a többség azonban úgy döntött, hogy a testvérváros Rzeszów csapatát, a Resoviát hívjuk meg, hiszen egyéb szálakon már az előtt is volt kontakt a két város között.

A város második számú csapata a Stal a debreceniekkel ápolt jó viszonya nem titkoltan segítette a választásunkat. A focitorna előtt egy kissebb nyíregyházi csapat utazott ki Rzeszówba, ahol megtekintették a Resovia- Polonia Przemysl mérkőzést. Ez volt az első hivatalos találkozó a két csapat szurkolói között. Ekkor hívtak meg minket a Soviás srácok a januári focitornájukra. Oda egy nagy busszal látogattunk el, vegyes társasággal a három csoportból. Az ott eltöltött két nap megalapozta a kezdődő barátságot, és a jó hangulatot a mi tornánkra.

Az említett focitornára a Resovia egy nagy létszámú és igen erős delegációval érkezett. Ekkor már több ismerős arc is volt a Soviások között. Ez a két torna adott egy erős lökést és innentől már több szálon is futottak az ismeretségek a két tábor között. Természetesen a Resovia azóta is rendszeres résztvevője a téli focitornáinknak.

Több alkalommal is ellátogattunk a rzesowi városi Derrbyre és volt olyan is, aki egyénileg utazott ki egy-egy Resovia meccsre, hiszen a 300 km-es távolság öt óra alatt leküzdhető. Tavaly a Motor Lublin elleni idegenbeli meccsükre utaztunk el nagyobb létszámban, ahol betekintést nyerhettünk a rendőrség és a biztonságiak „kedvességébe”, valamint abba is, hogy a lengyel szurkolók milyen szervezetten és egységesen kezelik az ilyen szituációkat.

A Resovia két idegenbeli túrára kísért el minket. Az NBI-ben játszott Diósgyőr elleni keleti rangadóra, és a tavalyi dorogi túránkon is elkísért minket egy kisebb csapat. Itthon a Kazincbarcikával játszott meccsünkön láttuk vendégül rzeszowi barátainkat és az NBIII.-as bajnokavatón is együtt ünnepelt velünk egy Soviás delegáció. A legutóbbi Szeged elleni hazai meccsünkön erősítették összeállásunkat lengyel barátaink.

A meccslátogatások mellett tovább erősíti a barátságunkat, hogy több Sovia szurkoló is városunkat választja kirándulásuk, nyaralásuk célpontjának. Reméljük, hogy a négy éve tartó kapcsolat, az eddig megkezdett úton halad tovább, és a két tábor viszonya tovább erősíti a két nép ezer éves barátságát.