Szurkolói barátságok: Videoton - RKS Raków Częstochowa

A válogatott mérkőzések közti szünetet kihasználva új sorozatot kezdtünk blogunkon. Témánk a szurkolói barátságok, azon belül is a magyar táborok, csoportok külföldi fanatikusokkal való "hivatalos" kapcsolatai.

Ebben a részben a fehérvári RBD-től kaptunk egy írást, melyben egy újabb lengyel-magyar szurkolói barátságról olvashattok.

2012 nyarán érkezett megkeresés az RKS Raków Częstochowa szurkolóitól, amely során egy rövid bemutatkozás mellett jelezték, hogy szeretnének megismerkedni velünk, és eljönni velünk egy mérkőzésre.

Az első találkozó Pozsonyban történt, ahová közel 1000 Videoton szurkoló utazott el az EL selejtezőjére, a minden magyar ultra által méltán gyűlőlt slovan ellen. A megbeszélt találkozóhelyen futottunk össze a két mikrobusszal érkező lengyel srácokkal. Ám sajnos a mérkőzésre már nem jutottak be velünk, ugyanis a hiányos helyismeretnek, és a rendőrök bénázásának köszönhetően az egyik kisbuszunk, és az azt követő két lengyel kisbusz is a tót kutyák mobjába futott bele. Itt rögtönzött előadás keretében egy gyors verekedés alakult ki a hazaiakkal, amelybe egyből beszálltak a Raków aktivistái is. A rendőrök gyorsan és agresszíven léptek közbe, nem kímélve a mi oldalunkat. Ezért ennek a 3 busznak a legénysége a rendőrségen töltötte az elkövetkező órákat, és alapozták meg a piros-kék fanatikusok közötti barátságot.

A Trabzonspor elleni hazai mérkőzésre látogattak el hozzánk először, amely nap frenetikusra sikeredett a lelátón és a pályán egyaránt. A kapcsolat az Európa Liga szereplésnek köszönhetően is, hamar virágzásnak indult, és a lengyel-magyar barátság keretében egy valódi testvériség alakult ki a Vidi és a Raków szurkolói között.

A lengyel srácoknak nagyon tetszett a hiányos magyar biztosítás, hogy többször is aktív akcióban vehettek velünk részt - pl. a kispestiek elhibázott támadása a különvonatunk ellen, vagy a zalaiak zöldekkel közös érkezése a Ligakupa meccsünkre.

Megtapasztalhattuk, hogy milyen egy közel 1000 kilóméteres lengyel túra. De mindezt úgy, hogy több, mint 120 emberből álló autókonvojt kellett a mellékutakon egyben tartani, elkerülve minden rendőri ellenőrzést. Hihetetlen profizmus. És egyben magyar szurkoló számára rendkívül fárasztó, és szokatlan élmény.

Mindezek mellett egymás rendezvényeire, focitornákra, koncertekre, bulikra is aktívan járunk. Tartottunk már Ultras Band koncertet Częstochowában, és közös siófoki bulizásokat is szerveztünk már. Külföldi csoportokkal tartott kapcsolataink során rengeteg tapasztalatot szerzünk, és a lengyel srácok példamutatása a szervezettség tekintetében hihetetlen. Hazánkban sokkal kevésbé fegyelmezettek a csoportok, míg a Rakównál sokkal szigorúbb szabályrendszer, kötelező sportolás, az utazások szervezése, mind-mind újdonság számunkra.

Remélhetően még hosszú-hosszú ideig fennmarad ez a barátság is csoportjaink között!

Álé RBD! Ave Racovia.

Az előző részben a Red Blue Devils - Red-Kaos 1997 kapcsolatról szóló bejegyzésünk ITT elérhető.