Vendégszektor #4: Egy hónapja jelent meg magazinunk negyedik száma

A „Nyugaton már megoldották” oldallal közös kiadványú magazinunk negyedik számából a nemzetközi szekcióval foglalkozó felület már osztott meg néhány részletet az újságból, így teszünk most mi is.

90 éves a B-Közép – Beszélgetés a Green Monstersszel, a Ferencváros táborának vezető csoportjával

“Felháborítónak tartjuk az értelmetlen pénzbüntetéseket és a szurkolóellenes hozzáállást a Szövetség részéről. Komoly gondok vannak ott a fejekben. Felháborító az is, hogy amíg a jó hangulatot büntetik, addig nem képesek meghatározni a mérkőzések pontos időpontját egy héttel a meccsek előtt. Természetesen folyamatosan gondolkodunk rajta, hogy lehetne ennek véget vetni. Bízunk benne, hogy ez hamarosan változni fog.

A magyar mozgalmon, sajnos azt látjuk, hogy évek óta mélyponton van. Az sem segíti a hazai táborokat, hogy az MLSZ mellett számos más helyről is ellenállásba ütköznek. Sok helyen a klubok hagyományait és szimbólumait támadják. A hagyományokat szerintünk mindenhol tisztelni kell. Sokszor látjuk, hogy a különböző táborok is keresik, hogy mi lehet a megoldás. Az biztos, hogy csak emberfeletti kitartással és belső egységgel lehet elérni bármit.

Az internet pedig, amennyire hasznos, sok esetben épp annyira ártalmas is a mozgalom számára. Világelsők vagyunk abban, hogy a másikkal foglalkozzunk az interneten, és bármit kimagyarázunk, aztán elégedetten hátradőlünk a székben. Ha a való életben mindenki csak negyedannyi energiát fektetne a saját Táborába, mint az interneten való irkálásba, akkor nem itt tartanánk. Nem a nem létező presztízsünket kell félteni és beszélni róla, hanem menni és csinálni!

Mi 23 évvel a hátunk mögött mondjuk, hogy előre kell nézni, s tenni azért, hogy jobb legyen!”

Negyed évszázadnyi diósgyőri szenvedély

„Kevés olyan régóta fennálló csoport van ma Magyarországon, amely még mindig aktív, szerencsére mi is ezek közé tartozunk. Hazánkban egyre nehezebb a helyzet szurkolói szemszögből, nem mondunk ezzel újat, mivel mindenki tudja, érzi és tapasztalja. A Sturm und Drang viszont töretlenül kitart, immáron 25 éve. Régen sokkal könnyebben be lehetett a fiatalokat vonzani a lelátói életbe. Akkoriban nem adódott ennyi programlehetőség, és ki ne szeretett volna tizenévesen egy olyan összetartó közösséghez tartozni, akiknek egy csapatért dobban a szíve? Anno a meccsre járás nagyobb népszerűségnek örvendett. Manapság ez kevésbé mondható el, ami számos tényezőnek köszönhető. Az üres stadionok, a magas jegyárak, a folyamatos korlátozások miatt már nem olyan a lelátói hangulat mint régebben, ezért nehezebb is a következő generáció inspirálása. Mi, hála a jó Istennek, szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen rendelkezünk olyan utánpótlással, akik megtisztelésnek érzik a közénk tartozást. Ők az a mag, akik tovább tudják vinni azt a szenvedélyt, mozgalmat Diósgyőrben, amit a Sturm und Drang képvisel.”

Stadionbúcsúztató Kispesten

“A Kanyarban tömérdek mennyiségű pirotechnikával, füstökkel, tüzekkel készültünk. Az este 10-ig tartó rendezvényen összesen 3000 szurkoló jelent meg, melyből 800-an az Északi Kanyarban. Sokat jelentett a tábornak a Honvéd egykori legendás játékosának, Faragó Lajosnak a jelenléte, aki 86 évesen, rossz fizikai állapota ellenére látogatott ki.

A Bozsik Stadion fontos szerepet töltött be az életünkben, amit nehéz lesz pótolni. A Hemingway-éra előtt fontos közösségi terünk volt, ahova bármikor bejárhattunk, találkozhattunk a játékosokkal, ott éltük a mindennapjainkat. Az utóbbi 10 évben az új vezetés döntése értelmében ez megváltozott, de a hírek szerint az új Bozsikban ismét lesz közösségi hely a szurkolók számára, amit a Kispesti Futball Ház mellett igyekszünk majd kihasználni. Várjuk a további pozitív fejleményeket!”

Szenvedély a bányászvárosban – Interjú a komlói BWU csoporttal

“A hazai ötgólos győzelmünk után a továbbjutás reményében utaztunk el Athénba több mint harminc szurkolótársunkkal. Görögországban az első utunk a magyar labdarúgó-válogatott Nemzetek Ligája-mérkőzésére vezetett az athéni Olimpiai Stadionba. Az 1:0-s vereség ellenére szerintünk a szurkolás jól szólt, ugyanakkor az elég idegesítő, hogy sokan csak turistáskodni járnak idegenbeli válogatott meccsre, és a szurkolásból nem veszik ki a részüket. A pénteki válogatott meccs után két nappal, vasárnap került megrendezésre az Olympiakosz elleni meccsünk Pireuszban. Előzetesen nem tudtuk, hogy mennyire fontos az Olympiakosz-szurkolóknak ez a mérkőzés, hiszen tudjuk, hogy Görögországban sok más sportág áll a kézilabda előtt. Azonban az előző napok történésére való tekintettel, valamint a nem túl baráti kapcsolat miatt gondoltuk, hogy lesznek páran, és hogy nekünk is nagyon oda kell figyelnünk. A pireuszi csapat csarnokába belépve rögtön érzékeltük, hogy a Balkánon vagyunk. Kint sok minden dolog máshogy van, mint hazánkban, pl. a szurkolókat nem igen akarják beszabályozni a szervek, illetve a vendégszurkolókra igencsak más szabályok vonatkoznak, mint a hazaiakra. A görög rendezők enyhén szólva se voltak valami segítőkészek, az utasításokat a hazai szurkolóktól kapták. A „legérdekesebb” az volt, amikor a dobunkat az előzetes ígéretekkel ellentétben végül azzal az indokkal nem használhattuk, hogy az Olympiakosz-szurkolók sem használtak dobot Komlón, amikor nem is jöttek görögök Komlóra.”

Nem felejtünk! – 10 éves a dunaszerdahelyi brutális rendőrattak

A fiatal Vidéki Urak szurkolói csoport így emlékezett a 2008. november elsején történtekre:

“10 év hosszú idő. Igaz, fiatal csoport vagyunk, de legtöbbünk átélte, ami ott történt és soha nem feledjük. Az állam és a rendőrség megtámadott minket, felelős a mai napig nincs, egy szurkoló egy életre megbénult. Mindenki tudja, mi történt, nem is kell a részletekbe belemennünk. Mint fiatalok, magunkénak éreztük a felelősséget a koreográfia elkészítésében, bár az YBS munkáját se felejtsük el, akik a kartonozást csinálták. Nem feledkezhetünk meg erről sohasem, szégyenteljes, ami történt, évről évre meg kell emlékeznünk, hogy a stadionban egyre nagyobb létszámban megjelenő fiatal generációk is tudják, mi is történt. Tüzekkel megvilágított fólián át rajzolódik ki a képen is látható szöveg: „Nem felejtünk”. A dunaszerdahelyi szurkolók nem felejtenek. Se most, se 20 év múlva, soha! A.C.A.B.”

A Vendégszektor negyedik kiadványát (illetve korlátozott példányszámban a másodikat és a harmadikat) személyesen Budapesten a Ziccer!-TrollFoci SportPubban és a The Casual Budapest üzletben, Veszprémben a Grund Bárban, Dunaújvárosban pedig a Szöglet Sport Bárban tudjátok beszerezni. Postai úton a vendegszektor.com oldalon keresztül megrendelve tudjuk küldeni a megadott címre.