Vendégszektor #3: Egy hónapja jelent meg magazinunk harmadik száma – Néhány részlet a tartalmakból

A „Nyugaton már megoldották” oldallal közös kiadványú magazinunk harmadik számából a nemzetközi szekcióval foglalkozó felület már osztott meg néhány részletet az újságból, így teszünk most mi is.

Vb-aranyérem szurkolói szemmel – a SZUD beszámolója az U20-as kézilabda tornáról:

„…Szerencsére az MKSZ-szel már a szlovénok elleni meccs előtt megegyeztünk, hogy igényt tartunk végig a kapu mögötti jegyekre, bármeddig is jutunk. De akkora érdeklődés volt, hogy egyszerűen egy óra alatt elfogyott minden. És rengeteg ember jelezte, hogy ámbár oldallelátós jegye van, ők bizony a kapu mögött lesznek. Ennek is köszönhető tehát, hogy borzasztó zsúfoltan álltunk a sorokban. Ebből következik is, hogy egy egészen kivételes hangulat kerekedett, talán a magyar-román futsal hangulatát idézte. Debrecen-, Ferencváros-, Szombathely-, Diósgyőr-, Békéscsaba- és Nyíregyháza-szurkolóval is találkozhattunk, így kijelenthetjük, hogy nem csak Debrecent mozgatta meg ez a csodás menetelés. A végén persze győz a jó, így is lett, VILÁGBAJNOK MAGYARORSZÁG! És bebizonyosodott, hogy igenis van igény olyan sportra, amit szívből játszanak, és valóban a sportról szól az egész. Ha lett volna még egyszer ugyanennyi jegy, az is elfogyott volna!

Összességében egy hatalmas élménnyel lettünk gazdagabbak, és ebből semmit nem von le az a tény, hogy utánpótlás-sportról beszélünk. Felkavartuk az állóvizet, és ez talán egy jó lökést adhat az új szezonra, csak attól félek, hogy jön ismét a posvány, a szar, amit lenyomnak hétről hétre a torkunkon, és belefásul az ember! De ne így legyen! Előre magyar szurkolói élet! Csé’ SZUD 1994”

Szombathelyi Haladás: Interjú a G.W.A. csoportjával:

„…A GWA kapcsán a kezdetektől fogva hangsúlyoztuk, hogy mi nem vagyunk sem ultra-, sem pedig huligáncsoport. Az alapító tagjaink között egyaránt voltak a Front Side és a Green Squad tagjai közül is, kiegészülve számos új emberrel. Vannak, akik a brit, mások pedig az olaszosabb vonal hívei. Nálunk a csoportért és a táborért való tenni akarás a fő szempont, nem pedig stílusirányzatok követése. Büszkék vagyunk rá, hogy a megalakulásunk után újra lett egy olyan társaság Szombathelyen, ami odaáll az utcán, ha kell, és a lelátói életet is sikerült felpezsdítenie. A spontán énekeket fokozatosan átalakítottuk előénekesek által vezetett szervezett szurkolássá. Nagyon sokat dolgoztunk érte, de a tábor elfogadott minket. Bár voltak súrlódásaink az évek folyamán, szerencsére minden konfliktushelyzetet meg tudtunk oldani. Számíthatunk minden kisebb – nagyobb csoport és baráti társaság támogatására a Haladás Szurkolói Körtől, a GKG-n át a mostanában újra aktívabban megjelenő DOGSELITE részéről is.”

Fanatizmus Matyóföldön – Interjú a Magico Ultras csoportjával

„A labdarúgó-válogatott mérkőzésein a kezdetektől fogva jelen vagyunk, volt időszak, amikor minden hazai mérkőzésen ott voltunk. A válogatott mérkőzésekhez is fűződnek feledhetetlen emlékek, ilyen például ezen a vonalon a pozsonyi túra, valamint a legutóbbi bukaresti mérkőzések, ahová Mezőkövesdről nagy busszal utaztunk környékbeli barátainkkal együtt, de jártunk Lengyelországban is. Táborunk tagjai ott voltak a franciaországi labdarúgó Eb-n, ahogy ott voltunk számos kézilabda-válogatott mérkőzésen is. Főként azokon éreztük kötelességünknek megjelenni, amelyeket régiónkban, így Miskolcon, Egerben, Tiszaújvárosban, Nyíregyházán rendeztek. Elutaztunk a sportág közelben rendezett világeseményeire is, így például az elveszített zágrábi női világbajnoki döntőre, ahol nagy számban voltunk, de jártunk más, Szerbiában, Horvátországban rendezett Eb-ken és vb-ken is. Voltunk kisebb, hazai rendezésű kézilabdás eseményeken is, például a nyíregyházi junior-vb-n vagy főiskolai vb-ken.

Legutóbb Koperben jártunk, ami a maga nemében egyedülálló volt, hiszen idegenbeli selejtezőn még nem szurkoltunk a válogatottnak. Bár jó túra volt, a körülmények (szerencsétlenül elhelyezett, kettébontott tábor) és a történések (feszültség a kövesdi-komlói és a szeged-veszprémi vonal között, a mérkőzés felemás alakulása) miatt azért maradtak tüskék. Az előzetes egyeztetések alapján a mi feladatunk volt az irányítás és igyekeztünk a mi stílusunkban biztatni a csapatot, noha ez nem nyerte el mindenki tetszését, a „nagyoknak”, a veszprémieknek és a szegedieknek is derogált követni bennünket, inkább maradtak volna a hagyományos rigmusoknál. A komlóiakkal közösen hatva a többiekre végül nem egy leegyszerűsített szurkolást produkáltunk, a csapat pedig győzelemmel hálálta meg a biztatást. A hétközi visszavágón már nem tudtunk részt venni, de az első mérkőzés fanatikus játékának köszönhetően a hazai vereség is elég volt a továbbjutáshoz. Azt örömmel hallottuk, hogy Koperből ismerős dalok is felhangzottak a lelátón.”

Futsal-fanatizmus: beszélgetés az élvonal rajtja előtt

Ultras Csömör:

„…Elsősorban szeretnénk képviselni magunkat a futsal-/labdarúgó-mérkőzéseken, és a kiemelt párharcokra külön készülni, továbbá szeretnénk új kellékeket integrálni a már meglévők mellé, amik a lelátói összhatást színesítenék és a negyedik születésnapunkra egy, a korábbinál komolyabb eseményt tető alá hozni. Emellett eleget kívánunk tenni kötelességeinknek, amik a nemzeti ünnepségeinken és más releváns programokon való részvételt jelentik településünkön.
Végezetül pedig fejlődni minden aspektusból és tanulni, tanulni, tanulni, hiszen az élet nem más, mint egy holtig tartó gyarapodás.”

Veszprém Ultras ’09:

„A Queens’ City Ultras nevű csoporttal a 2009-es tavaszi szezonban kezdtünk kijárni a helyi, NB3-as futballcsapat meccseire, mely akkor éppen Veszprém FC néven szerepelt. A következő szezonban bajnokavatást ünnepelhettünk a harmadik vonalban, a jó szereplés pozitív hatással volt a létszámunkra. A történethez hozzátartozik, hogy előttünk csak a kilencvenes évek vége fele létezett ultracsoport, név szerint a No Name Boys, akik anno kézilabdára is jártak, illetve a Razzi Infernale, mely brigádok sajnos csak pár évig működtek, így amikor elhatároztuk, hogy szurkolói csoportot alakítunk a királynék városában, a nulláról kellett mindent felépíteni. Nem voltak olyanok, akik segíteni tudtak volna a tapasztalatukkal, ez sajnos meg is látszott a ténykedésünkön, ami nem csoda, hisz az átlagéletkorunk 17-18 volt, minimális tudással a lelátók világáról.”

A Vendégszektor harmadik száma továbbra is elérhető a Ziccer!-TrollFoci SportPubban, a The Casual Budapestben, illetve a veszprémi Grund Bárban, valamint online megrendelhető a vendegszektor.com oldalon.