Sálerdő - elhivatottság a sálgyűjtésben

A szurkolói csoportok és a fotósok interjúi után a lelátói mozgalom egy másik területét mutatjuk be. A magyar sálgyűjtemények enciklopédiájával, a Sálerdővel olvashattok egy hosszabb interjút első körben, majd később három rutinos gyűjtő mesél tapasztalatairól, tanácsairól.

Mikor indult a Sálerdő oldal?

Sziasztok, először is köszönjük a lehetőséget, hogy foglalkoztok a mozgalom ezen oldalával is!

Nos, 2013 augusztusában indult az oldal körülbelül 60-70 sállal, mert ugye kellett valami alap „készletnek” fent lennie. Felmerült egy ötlet, hogy jó lenne egy olyan oldalt készíteni ahol egy csokorban elérhetőek lennének a honi klub és csoport sálak. Első körben megkérdeztem a gyűjtő kollégákat, hogy mi lenne, ha lenne egy ilyen oldal és tudnának hozzájárulni tartalommal.

A sok pozitív válasz után Bódi Zolival belevágtunk az alapokba. Kitaláltuk a nevet, majd megbeszéltük milyen irányelvek alapján működjön az oldal.

Mi az oldal elsődleges célja?

Tudtommal jelenleg a Sálerdő az egyetlen olyan oldal a világon, ahol egy adott ország összes sálját foglalja össze. Az elsődleges cél, hogy mindenki számára elérhető legyen a hazai sálak „armadája” és minimális információval lássa el a nagyérdeműt.

Igyekszünk törekedni, hogy fel tudjuk tűntetni mikor készült az adott sál és mekkora mennyiségben. Ugye ez már a nehezebb feladat, mert nem mindig tudjuk elérni az adott csoportot, vagy illetékest, aki szerepet vállalt a készítésben. Ezúton is kérjük a csoportokat, nyugodtan jelentkezzenek, szívesen tesszük fel sálaikat és minden adat jól jön!

Továbbá színesítjük az oldalt gyűjtők interjúival, vagy cikkekkel ami szorosan kapcsolódik a témához. Információt nyújtunk kezdőknek is, vagy aki külföldön szeretne vásárolni. Itt megtalálható, hogy regisztráljunk aukciós vagy sima oldalakhoz, illetve fizetési portálon (Paypal) való eligazodáshoz.

Hányan járulnak ma hozzá az oldal fejlődéshez?

Mondhatni gyűjtők körében nagy támogatást kaptunk a kezdetekben, mert szép számmal küldték be a képeket a sáljaikról, de volt hogy adott csoport is teljesen „beleállt” az ügybe. Jelenleg egyedül szerkesztem az oldalt, amatőr szinten ami elegendő hogy valahogy kinézzen a weboldalunk. Miután az oldalnak van egy csekély anyagi vonzata is, ugye a domain nevet évente meg kell hosszabbítani. Itt is vevő a „társaság” a dologra és nagyon hamar összedobjuk a szükséges összeget.

Mennyire segíti a weboldalatok működését a Facebook-csoport?

Ma már megkerülhetetlen a közösségi média, tehát alap volt, hogy ezen a platformon is képviselve lesz a Sálerdő. Természetesen ahogy felkerül egy sál az oldalra már toljuk is ki a Facebookra, hogy látható legyen a frissítés. Igaz itt vannak olyan lelkes amatőrök, hogy egyből rákérdeznek „mennyibe kerül?”, vagy „mit kérsz érte cserébe”, ilyenkor ugye jöhet a felvilágosítás, hogy ez egy enciklopédia, nem webshop.

Létrehoztunk egy zárt fórumot, ami nagyon fontos volt! Bárki jelentkezhet, de egyfajta szűrést is végzünk, hogy ne legyen komolytalan a közösségi „szoba”. Régebben több webes oldalon voltak fórumok sálgyűjtőknek (Drukkerkocsma, Lelátó, stb..), de ezeknél nem éreztük azt normális körülmények közt működnének az adás-vételek, esetleges cserék, vagy egy adott téma megvitatatása.

Szóval a Facebook fórumunkon a hazai elit színe–java fent van és remek szócső egy sál kereséséhez, eladásához, vagy éppen új szerzemény(ek) propagálása a közösség előtt. Itt Sinka Szabi segíti a munkám akit felvettünk adminnak a fórumra.

Kicsit szigorúbban működtetjük az a fórumot, mert törekszünk csak a sál témához, a normális hangvételhez, és a korrekt adásvétel-cseréhez. Volt, hogy rá kellett szólni emberekre, hogy a hangvétel, vagy a hirdetése nem megfelelő, de ne legyen már fenn cipő, esetleg póló a fórumon (hátha itt jobban megveszik).

Kitől kapjátok a legnagyobb segítséget? Gyűjtők, vagy magánemberek küldenek be anyagot, képet a Sálerdőre?

Elsősorban gyűjtők sáljai kerültek fel, de volt, hogy konkrét csoport elküldte az összes sálainak fotóit. Természetesen volt rá példa, hogy sima "civilek” küldtek be sál képeit ami szintén nagy segítségnek számít. Jó lenne, ha jövőben egyre többen fotóznák a sáljaikat és pár kattintással már küldenék is nekünk. Mi úgy is kivágjuk a sálat és egy egységes magyar zászlóra helyezzük át.

Milyen széles a sálgyűjtő mozgalom itthon?

Ezt nehéz konkrétan megmondani, mert még mindig vannak olyanok akik „láthatatlanok” előttünk, nem neteznek annyit, nincs sehova feltöltve a gyűjteménye, vagy csak szimplán nem szeretne neki nyilvánosságot adni. Mindenesetre a honi szurkolói mozgalomhoz reális az a gyűjtői réteg aki ezzel foglalkozik.

Mondjuk érdekes, hogy vannak csapatok (Győr, MTK, Haladás, Vasas, Békéscsaba), ami „sötét folt” és onnan nincs gyűjtő aki például több sálat tudna nekünk megmutatni. Tehát aki rendelkezik nagyobb készlettel, az nyugodtan jelentkezzen.

Körülbelül hány komolyabb gyűjtő van ma Magyarországon?

Itt már konkrétabban lehet beszélni a gyűjtőkről, mert ismerjük egymást évek óta. Ha krémet kellene említenem Hancsi, Vitó, Fári Laci, Szaki-Miki, Gematyi, Kecsege, Bódi Zoli, Sinka Szabi, Endrődi Tomi, Heky, Sonofabitch, Fehérvár Sciarpe, Surányi Dávid, Peterszky és jómagam. Természetesen mindenkinek megvan a maga szisztémája, mi szerint gyűjt.

Jelenleg hány sál található az oldalon?

Közel 300 sál található az oldalon, klubbonként szétválogatva, illetve magyar válogatott és anti sálak külön. Tervbe van véve majd a barátságsálak és a meccs sálak kategória is.

Melyik csapat/csoport gyűjteménye a legszélesebb a sálerdőn?

Ugye a nagy csapatokat figyelembe véve elég sok sálat adtak ki, klub vagy ultra. Folyamatosan kerülnek fel a példányok, de jelenleg Debrecen, Diósgyőr, Ferencváros és Videoton sálak találhatók a legnagyobb mennyiségben. Itt azért meg kell jegyeznem, hogy kisebb csapatoknál relatíve kevesebb sál jött ki, így némelyik akár 80-90-100%-os lefedettségről is beszélhetünk. Pár példát kiemelve Dunaújváros, ESMTK, Ikarus, Vác.

Tervezitek-e esetleg, hogy a bécsi szurkolói börzéhez hasonlót itthon is szerveztek?

Ez a téma mindig felmerül bennünk, hogy jó lenne egy ilyen rendezvényt itthon is megvalósítani, de egyenlőre az ötlettelés szintjén megrekedt a dolog. Igazából eléggé nagy szervezést igényel és időt. Amivel mi most nem rendelkezünk, és még nehezíti a dolgot hogy nem Magyarországon élek.

Nagyban megkönnyítené a dolgot, ha valaki egy helységet tudna biztosítani és valami jelképes összeggel megelégedne. Természetesen nem csak a ”sálasokról” szólna a rendezvény, ki lehetne egészíteni más ereklye gyűjtőkkel, így még több érdeklődőt vonzana oda és mehetne az ádáz adok-veszek-cserélek postaköltség mentesen.

Mi a sálerdő jövőbeli célja? Hogy képzelitek el az oldalt, illetve a sálgyűjtő szcénát 5 év múlva?

Mindenféleképpen a lehető legtöbb sálat feltölteni az oldalunkra és minél szorosabban összefogni a sálgyűjtőket. Felmerült annak is lehetősége, hogy csináltatnánk egy Sálerdő sálat. De ez is csak ötlet szinten van, mert ugye ez függ anyagiaktól is. Senki sem jósnő, hogy a jövőbe lásson, de jó lenne ha senki sem adná fel a gyűjtést és nála maradna „kincsei” nagy része. Továbbá nagyobb aktivitás lenne a klubok és a szurkolói csoportok közt, mert nagyon leépült a kínálat.

Köszönjük a válaszokat Csizmadi Péternek és a Sálerdőnek!