[UH Interjú] Szurkolók az állatkínzás ellen

Június végén Nagycserkeszre tartottak a szurkolók, hogy felemeljék a hangjukat az állatkínzók ellen. Akkor Fülöp halála összefogásra sarkalta a lelátó népét és még a szervezők maguk sem gondolták milyen folyamat indul el.

A Szurkolók az állatkínzás ellen azóta hétről hétre új akciókkal, felhívásokkal, valamint egyre nagyobb követőtáborával is biztosítja és a köztudatban tartja, hogy sajnos hazánkban mekkora méreteket is öl ez a bűncselekményi forma, melynek büntetési mértéke jóval elmarad az elvártnál.

Június 25-én szerveztétek a nagycserkeszi megmozdulást, azóta egy minden elismerésre méltó folyamat indult el, pozitív visszajelzésekkel és eredményekkel. Régóta terveztétek, hogy egy nagyobb szurkolói megmozdulással álltok ki az állatkínzás ellen?

A nagycserkeszi tüntetést körülbelül 2 hét alatt szerveztük meg. Előtte már Tomival (a másik szervező - a szerk.) és a többiekkel egy margitszigeti sétánál beszéltünk az ügyről, az egész folyamat akkor gyorsult fel, amikor meghalt Fülöp. Hívtuk egymást a srácokkal és teljes volt az egyetértés, hogy lemegyünk Nagycserkeszre.

Amióta a közösségi ügy élére álltatok, nap mint nap új küzdelmet kell megvívnotok az állatok életéért. Gondolkodtatok-e esetleg hosszú távú tervben, alapítvány létrehozásában esetleg?

Nagycserkeszen még nem láttunk emögé, nem tudtuk milyen folytatás várható. Jöttünk hazafelé, Tomi hívott, hogy megy egy interjúra a rádióba. Akkor még nem is sejtettük, de a Sztráda Rádió lett a mi hangunk, melyen azóta is heti rendszerességgel hallhattok minket.

A megmozdulás óta hihetetelen erővel és sebességgel megyünk előre. Voltunk már menhelyépítésen, kutyát menteni Dunakeszin, valamint az ország több pontján. Sok-sok cél és munka vár még ránk, ezekről rendszeresen beszámolunk az oldalunkon is.

Egyre több tábor és város áll mellétek, mekkorára tehető most ez az országos hálózat, ami mögöttetek áll?

Heti szinten már körülbelül 1.5-2 millió emberhez jutunk el, a Szurkolók az állatkínzás ellen Facebook oldalunkon, amit 36.000 ember követ jelenleg.

Egyre több szurkolótábor, közéleti szereplő és zenész áll mögénk és emeli fel a hangját a közös ügyünkért, ezzel is segítve a közös cél elérését.

Nem kell senkinek sem bemutatnunk a magyar közeg gondolkodását a szurkolókról, a lelátóról, most viszont napról napra több lelátón kívüli pozitív visszajelzés érkezik. Melyik az eddigi legmeglepőbb segítség, visszajelzés számotokra?

A legfontosabb, hogy mi tényleg az állatok miatt jöttünk létre. A mozgalommal olyan emberek ismertek meg minket, akik eddig úgy voltak a szurkolókkal, hogy alkoholista lázadó csürhe vagyunk. Nyilván ilyen emberek is vannak közöttünk, mint ahogy vannak jogászok, ügyvédek, cégvezetők és még sorolhatnánk...

Az emberek eddig javarészt a hazug médiának hittek, most meg a személyes találkozásnak, a saját szemüknek és a saját tapasztalatuknak. Bíznak bennünk, amivel nem szabad visszaélni és nem is fogunk.

Mi a végső célotok, már ha van ilyen? Mikor lennétek elégedettek a "harcotokkal", mi lenne az a pont, amikor azt mondanátok, beteljesült az akciótok?

Rengeteg célunk van, ezek közül kiemelnénk párat;

  • szigorítás az állatvédelemben, ügyészek és bírok emeljek fel a hangjukat amit kaptak
  • kutyaviadalok, gyepmesteri telepek felszámolása

Tervben van egy alapítvány is, szeretnénk saját telepet, iskolai programokat többek között.

Tényleg nagyon sok munka és cél van még előttünk, bízunk benne hogy ezeket el fogjuk érni!