[UH Interjú] Sálerdő - Csizmadi Péter

A Sálerdővel készített interjúnk során már megismerkedhettetek Csizmadi Péter nevével, aki most személyes tapasztalatairól és az 1996 óta tartó szenvedélyéről nyilatkozott nekünk.

Sálgyűjtőktől, nem csak gyűjtőknek!

Mi volt az első sál, az első komolyabb relikvia, ami után nem volt kérdés, hogy sálakat fogsz gyűjteni?

Egy szentendrei osztálykirándulás alkalmával vettem meg az első sálam 1990-ben, ami egy Ferencvárosi zöld sasok volt. Itt még nem dőlt el, hogy sálgyűjtő leszek, de volt pár ismerős, akinek volt pár meze és az tetszett is. Aztán szép lassan nekem is lett pár mezem meg sálam, de igazándiból 1996-tól kezdtem el gyűjteni a sálakat, amolyan mindenevőként. Természetesen sorra kerültek ki a szobám falaira, így tapéta egy idő után eltűnt. Aztán elérkezett az idő, hogy túlnőttem a szobám és már csak a kedvencek maradtak kint, a többség meg szekrénybe került.

Mára ott tartok, hogy légmentesen le vannak zárva egy zacskóba, és dobozolva pihennek. Rengeteg sál megfordult a kezem közt, ha mindent magtartottam volna 700-800 darabnál tartanék.

Visszatérve a 90-s évekre, akkoriban nem volt olyan egyszerű csak úgy sálakat beszerezni. Klasszikus levelezést kialakítani, vagy épp ha eljutsz valahova ott megvenni bármit is. Anno nagy segítség volt a Magic Football Shop, mert a srácok jártak külföldre és hoztak be sok csapat és brigád sálat. De eleve sok barát, ismerős tudta, ha külföldön jár akkor gondol rám egy sállal. Aztán ahogy elterjedt az internet, egyre könnyebb és gyorsabb volt bővíteni a gyűjteményt. Ez mind igaz hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Az idő haladtával szépen kezdet finomodni mit is szeretnék konkrétan gyűjteni.

Mára maradtak csak az olasz sálak, mert nekem az a szurkolói szubkultúra a legkedvesebb. Természetesen mellettük maradt három honi csapat sálai és egy osztrák és németé is.

Hogyan látod ma a sálgyűjtést, és hogy láttad 5 évvel ezelőtt? Milyen nehezítő, könnyítő körülmények vannak a gyűjtésben, mint 5 éve?

Sajnos a honi piac beszürkült, nagyon kevés sál mozog, akár adás-vétel-csere szinten. Itthon a klubok nagyon gyenge felhozatallal rukkolnak ki. Néhol botrányos a sálak anyaga, vagy épp egy kis fantázia hiányzik az adott sálról. De ugye ezek nem csak a sálakon köszön vissza, hanem más ajándéktárgyakon és az árakon is.

Most mit mondjak… itthon pl. nincs csíkos sál, nagyon lehangoló, mikor külföldi gyűjtő magyar csíkos klubsálat keres és szinte lehetetlen szerezni, mert nincs! Azért látni próbálkozásokat, de még mindig nem érzik a „stílust” a honi klubok. Talán öt-tíz éve kicsit jobb volt helyzet, de szinte csak a csoport sálak szintjéről beszélhetünk.

A kétezres években jobb volt a szurkolói élet, a brigádok szépen tartották a fejlődést nemzetközi szinten is. Haladtak a korral, érezhető volt ki milyen stílusú sállal rukkolt elő.

Milyen irányba tart szerinted a fanatizmus ezen ága? Mennyire hígítja fel a szakmát, a ma már sok pénzhajhász árus, illetve a hamisítványok

Jelenleg stagnál, mert hébe-hóba látni új sálat. Javarészt kanyar sálak kerülnek forgalomba, de jó lenne ha egy csoport kiad egy szériát, egy-két komolyabb gyűjtő is kaphatna lehetőséget 1-1 példányra. Természetesen vannak olyan elemek akik folyamatosan hozzák ki a saját termékeiket, de ez javarészt a válogatott körül forog. Rengeteg az igénytelen darab, sok embernek aki épp meccsre megy vesz egyet, hogy lógjon valami a nyakában.

Elszomorító hogy semmi sem szent. Például volt olyan aki Chapecoense gyászoló sálat csinált! Nem hiszem, hogy a bevételt elküldte volna a gyászoló családtagok számára.

Hamisítók mindig is voltak és lesznek is. Bár mostanság ez nem jellemző a hazai viszonyokra, de van egy pár magyar hamísított csoportsál is a „mezőnyben”. Külföldön már más a helyzet. Rengeteg olasz és német hamisítvány hígítja a kínálatot, nagyon résen kell lenni és nem árt előtte jól leinformálni az adott sálat. Nemzetközi fórumokon ha valaki feltesz valamit, általában már jönnek a kommentek, hogy ez hamis.

Mit javasolnál egy fiatalnak, aki most elhatározza, hogy komolyabb gyűjtésbe kezd?

Csak bátorítani tudom! Érdemes felkeresni régebbi gyűjtőket, és bátran kérdezni. Sajnos vannak olyan kezdők is akik elég rosszul nyúlnak hozzá a kezdetekben és az öreg rókák nem igen adnak teret nekik. Szerencsére ez nem sűrűn fordul elő, de jó látni időnként fel-fel bukkan egy új arc.

Továbbá fontosnak tartanám, hogy tessék publikálni a gyűjtők körében, bátran feltenni az új szerzeményeket, vagy szép lassan egy webes felületre felrakni a sálakat. Szintén megjegyezném, hogy mindig nagy a kezdeti lelkesedés, aztán megtorpan a dolog és végül kiárusít az illető. Ez elkerülése érdekében legyen meg az egyensúly, lesz olyan hónap, vagy hónapok míg talán egy sál se „esik” le. De van amikor az ember csak kapkodja a fejét, hogy miket szerzett.

Magyar és külföldi sálak, sálgyűjtők közti különbségek. Mennyire nehezebb egy itthoni régi sálat beszerezni. mint egy külföldi mostani csoportsálat?

Mondhatni Liszabontól Moszkváig van gyűjtőkkel kontaktom így eléggé jól ismerem a nemzetközi viszonyokat. Minőségre olasz és lengyel gyártóknál készült darabok a legjobb anyagú sálak. Selyemsálban az olaszok verhetetlenek, nagyon finom anyagra nyomnak, és kényelmes hordani őket. Itthon kötött sálban nem vagyunk rosszak, de az itthoni gyártóknak is fejlődni kell.

Gyűjtők körében eléggé vegyes a kép. Kelet-európaiak jó része csak csíkos sálakat gyűjt, főleg oroszok, ukránok, balkáni államok fanatikusai. A németeknél a selyemsál a menő, főleg ami ultra’ sál, de vannak a klasszikus kötött kétoldalas mániákusok is. Olaszoknál most nagy divat lett az 1990 előtti sálak begyűjtése.

Melyik volt a legérdekesebb gyűjtői sztorid?

Nos a történet kb. 10 évre nyúlik vissza. A 2000-es évek közepén már szép számmal voltak sáljaim, akkor kezdtem el gondolkodni rajta, hogy bizonyos sálat, sálakat megszerzek magamnak! Az egyik ilyen volt a Mods Bologna. Az ember naivan azt hitte, hogy ez nem is lehet olyan nehéz dolog beszerezni egy ilyen nyakbavalót. Tévedtem! Eleinte nem voltam megszállott ezzel a dologgal, de miután teltek múltak az évek eléggé elkezdett idegesíteni, hogy nem tudok egy ilyen darabot a kollekciómban. Több alkalmam is adódott, de valahogy mindig csak lemaradtam róla...

Rendszeresen lestem az Ebay-t, de a licitek lassan meghaladták az anyagi keretem, így maradt keresgélés. Egy török cserepartnerem kinézett magának 3 olasz sálat az enyéimből, hogy cseréljem el vele. Többek közt Brigate Atalanta, Freak Boys Ternana és Ultras Ravenna. Mondtam neki rendben, szerez nekem egy M.B.-t! Nem sokára felkerült egy darab az olasz ebay-ra és jeleztem neki, hogy vegye meg nekem, majd küldöm sálakat. Azzal hitegetett, hogy bőven tett rá ajánlatott 80€-s kikiáltási árra 120-at adott. Folyamatason figyeltem az aukciót, egy szemerkényi licit sem érkezett rá! 10 percel a lejárat előtt ültem a gépnél és bíztam benne, hogy egyszer csak érkezik rá ajánlat. Végül megmakacsoltam magam és az utosó 10 másodpercben megadtam a kikiáltási árat! Letelt az idő és már jött is a visszaigazolás, megnyertem az aukciót! (Milyen naiv voltam) A török srácot 2 nap múlva elértem az Fb-on és felkérdeztem miért nem vette meg nekem. Természetesen egy csomó hülyeséget írt, de a legjobb indok az volt, aznap óraátállítás volt......

Mivel nem volt épp annyi pénzem a Paypal számlámon, gyorsan cselekednem kellett és eladtam a Sconvolts Pisámat és F.B. Ternannát, hogy kipotóljam az összeget. Ezek a tranzakciók, befizetés, utalás stb. beletelt az aukció megnyerése óta 3-4 napba. Mire ott volt a számlámon az elegendő összeg jött egy értesítés az ebay-tól, hogy az eladót kizárták, mert visszaélt több aukciójával. Természetesen az így megnyert árut is buktam, még mielőtt kifizettem volna... Végül szépen spórolt pénzen be tudtam szerezni egy darabot magamnak, rendes licitálás után. Sőt azóta már kettő is van, mert sikerült cserélnem is.

Top 5 külföldi szerzemény, Top 5 magyar sál.

Sorrend nélkül!

Commando Ultra’ (AS Roma)

Ez egy régebbi kezdetleges darab, a sál mérete is eléggé kicsi.

Ultras Frankfurt csíkos

50 db készült belőle 2001-ben, én azon szerencsések közé tartozom akik kaptak ebből a szériából. Német kollégák már a tízszeresét is felajánlották a sálnak, mindhiába...

Brigate Livorno

A livornói kanyar legaktívabb és legszélsőségesebb idejéből való sál. Sokat mond, hogy ciril betűsen csináltatta a Brigate.

Southlanders Siracusa

Egyszerűen egy gyönyörű sál a kis sziciliai csoporttól, nagy kedvencem ez a sál!

Sanitarium Cremona

Maga a csoport neve ami megfogott benne, de ez a egyszerűség ami dominál ebben a sálban… imádom.

Hazai szinten eléggé korlátozott a gyűjteményem, de ha a top 5-ről van szó:

Ultras Ikarus 93

Kötött, egyoldalas 24 éve csináltatott sál, azt mondom akkoriban is belefért volna a honi top mezőnyébe.

Ultras Ikarus 20 éves

Szőtt egyoldalas HD-s sál. Szerintem sokat nem kell róla írnom, magáért beszél.

Ferencváros

A Fradi BL időszakából származó kötött egyoldalas olasz mintájú sál. Abban a korszakban mindenkin ez lógót.

Green Monsters fekete

Kötött kétoldalas egyszerű de lényegre törő sál. Anno buta fejjel elajándékoztam, és akkor már nem volt több belőle, hogy pótolhassam. Kb. egy éve egy vagyonért tudtam újra megszerezni egy Vaterás aukción. De megérte!

Frankcity Hooligans

Végül a klasszikus selyemsál, ami egy korszakot foglal össze nekem a Fradinál.

Végezetül, hogyan látod a mai magyar szurkolói társadalmat?

Egyértelmű, hogy visszaesést látok az utóbbi évekhez képest! Rengeteg tényező gyengíti a mozgalmat, de ami kirívó az a táborok létszáma és ebből adódóan kihat minden egyes szegmenségére. Legnagyobb probléma, hogy belekötöttek a szurkolókba legfelső szinten és rengeteg buta döntést hoztak ami nemhogy előbbre, hanem visszavette a szurkolói mozgalmat a stadionokban.

Majdnem három évtizedes szervezett szurkolói ciklusban rendre ugyan azokat a hibákat elkövetjük mi magunk is. Itt elsősorban bizonyos korosztályok kiesésére gondolok, hogy szinte rendre kikopnak az idősebbek a kanyarokból. Átlagosan 30 éves korig aktív ultra vagy hooligan valaki, aztán szépen eltűnnek az emberek. Igaz több tényező ilyenkor közrejátszik, de szerintem teljesen más lenne, ha sok idősebb volt csoporttag lehetőségéhez mérten többször lenne a fiatalok mellett.

Amúgy nézzünk vissza 10 évvel ezelőtti képeket, mennyivel más volt a kép a stadionokban! Létszám, koreók, piró… Ha a vezetők belátnák, a szervezett szurkolói csoportokat meghallgatnák és próbálnának abba az irányba tolódni, amit ők javasolnak, már rég nem ilyen hangulatlan és üres stadionokban lennének a meccsek.

Ahol fejlődés történt az egyértelműen a válogatottnál tapasztalható. Eredményesebb foci a pályán, szinte mindenhol teltház, megfelelő koordináció a vezető csoporttól, egység kialakítása a táborban, ez mind egy tudatos építkezés mindenki részéről.

Gyűjteményem: www.csizimateriale.gportal.hu