[UH Interjú] Székely Légió

Nagy lehetőség előtt áll a Sepsiszentgyörgy labdarúgócsapata. Már csak pár forduló maradt hátra a másodosztály küzdelmeiből és harcban áll a gárda az élvonalba való jutásért. Korábban Nagyváradon jártunk, hogy személyes tapasztalatainkról és a Sepsi újabb győzelméről számoljunk be. A CB által szervezett buszon akkor vegyes társaság alakult ki, de a cél adott volt, segíteni a Székely Légiót, hogy magyar énektől legyen hangos jövőre az első osztály is.

Mit kell tudni a Székely Légióról? Mikor alakultatok, mióta buzdítjátok szervezetten a Sepsiszentgyörgyöt? Melyek a fő sportágak, amin megjelentek szervezetten?

Üdvözlök minden olvasót, én Zágoni Csongor vagyok a Székely Légió foci részlegének jelenlegi vezérszurkolója.

A Székely Légió még anno a régi másodosztályú csapatot is kísérte mindenhová, de mivel sajnos az megszűnt ezért a Légió életében is kényszerszünet köszönt be. Később megalakult a kosárcsapat, akkori nevén a Sepsi BC (jelenleg Sepsi Sic), akik az első osztályban bajnokesélyes csapatként indultak, és ezt támogatta a Székely Légió is.

A labdarúgás 2011-ben alakult újra Diószegi László révén, aki pénzt, energiát nem spórolva megalapította az OSK-t. Lassacskán az emberek kezdték újra megkedvelni a focit és mellé állni.

Az idei szezonban az első meccs után volt egy holtpont a csoportunk életében, ezért az úgymond minden meccsre járó (mag) szavazást tartott és megszavazták, hogy én legyek a vezérszurkoló a labdarúgás lelátóján.

Azóta én fejlődést érzékelek, és úgy érzem egyre többen leszünk.

Az utolsó fordulókban harcban álltok az élvonalba való feljutáshoz. Mit vártok egy esetleges feljutástól? Szóba kerülnek-e az esetleges túrák?

Remélem, hogy a kiszállásokra járó emberek száma a jövőben is csak nőni fog. Egy hosszabb túrára (300-500 km) 50 ember jár el átlagosan, míg a közelebbiekre 100-150 is akár.

A legjobban a dinamo bukarest elleni túrát várnánk, mivel jelenleg neki van a legjobb szurkolótábora az elsőosztályban. Még érdekes lehet a jelenlegi FCSB elleni összecsapás, mivel az a nemzeti arénában lesz játszódva. A távolságok rövidebbek lennének az élvonalban, ha minden igaz, ezért remélem a jövőben akár 300 ember is eljárna például a bukaresti nagy csapatok ellen.

Milyen a klub és a szurkolók kapcsolata? Mi a klub terve feljutás esetén, felújítják esetleg a stadiont?

A klub és a szurkolók kapcsolata nagyon közvetlen. Személyesen ismerjük Diószegi Lászlót, a tulajdonost, velünk szokta buzdítani a csapatot. A klub tervéről nem tudok beszámolni, csak annyi információm van, hogy a jelenlegi stadion nem felel meg az előírásoknak, de a vezetőség mindent megtesz, hogy itthon játszhassuk a meccseinket.

Bajnok lett a női kosárcsapat, a feljutásra pályázik a Sepsi OSK és jól szerepel a futsal csapatotok is. Milyen a szurkolói élet Sepsiszentgyörgyön? Mennyire fogékonyak a fiatalok a lelátó iránt?

Egész Sepsiszentgyörgy sport lázban ég, nők-férfiak idősebbek-gyerekek egyaránt követik a klubok teljesítményét.

Kosármeccseken bajnoki döntőn általában telt ház szokott lenni, de máskor is elég sokan kilátogatnak a meccsekre. Focin az időjárás is befolyásoló tényező és sajnos a stadionunk befogadóképessége sem olyan nagy, de általában 1500-2000 ember is összejöhet a meccsekre. Reményeink szerint az utolsó bajnokira 4-5000 szurkoló látogat majd ki, ha ez döntő meccs lesz a feljutás szempontjából.

Szerencsére egyre több fiatal látogat ki meccsekre és úgy érzem hogy kezdik megszeretni a szurkolást is.

Mit jelent nektek magyar szurkolónak lenni Erdélyben?

Magyar szurkolónak lenni Erdélyben elég nagy kihívás, szinte mindenhol provokálva vagyunk, mi magyarul énekelünk és buzdítjuk a csapatunkat és ezt nem nézik jó szemmel. Volt már rá példa, hogy egész meccsen provokáltak.

A bemondó is provokál, román zászlókat helyeznek el a stadionba a hátunk mögé, román nemzeti zenéket kell hallgassunk meccs előtt és a félidőben, amit persze nem szívesen teszünk.

Kitartóak vagyunk, mi akkor is megállunk a lábunkon és igyekszünk egyre jobbak lenni.

Milyen a kapcsolatotok a gúnyhatáron túli magyar csapatok szurkolóival? Van-e kifejezetten baráti kapcsolat valamelyik táborral, esetleg éles rivalizálás?

Baráti kapcsolatban állunk a Csíkszeredával, gyakran járunk hoki- illetve focimeccsekre is, viszonzásként ők is eljárnak hozzánk a meccseinkre. Támogatjuk egymást amiben csak tudjuk. Az utóbbi rangadójukra körülbelül 60-an látogattunk el a rossz idő ellenére, és felejthetetlen hangulatban volt részünk, mindenki nagyon kedves velünk ott.

Most lesz az utolsó meccsük pénteken (05.26.), ha ott nyernek akkor biztos a feljutás a másodosztályba. Arra a mérkőzésre is tervezünk menni, ha nem is olyan nagy létszámban, mint a múltkor, de biztos vagyok benne, hogy páran ki fogunk látogatni a meccsükre, és buzdítani fogjuk sorstársainkat.

Tervezitek-e a válogatott mérkőzéseit látogatni a közeljövőben? Szoktatok-e meccsnézést szervezni a városban, ha játszik a nemzeti tizenegy?

Igen, tervezünk a magyar labdarúgó-válogatott meccsekre járni, de inkább csak magánszemélyenként, azaz nem a légió nevében, csak páran onnan. Szoktunk meccsnézést szervezni Sepsiszentgyörgyön, az Eb-t is együtt követtük, volt kivetítő a város központjában, ahol mindenki magyar nyelven tudta követni a meccseket.