[INTERJÚ] Commandos Diósgyőr

Az Európa-bajnokság után elhatároztuk, hogy megpróbáljuk megszólaltani a legtöbb magyar szurkolói csoportot. Azokat a szurkolókat, akik egységet formálva példát mutattak Franciaországban, majd sajnos vissza kellett csöppeniük a magyar futballvalóságba.

4 kérdést fogalmaztunk meg és a célunk minél több csoporthoz eljuttatni ezeket. Szeretnénk megtudni, kinek mit jelent ma itthon futballszurkolónak lenni, mik a jövőbeli céljaik és mit gondolnak a mai lelátói utánpótlásról.

Ebben a részben a diósgyőri Commandos válaszait olvashatjátok:

Mit jelent ma nektek Magyarországon ultrának lenni?

A mai ultra életet nagyban befolyásolja a b... mlsz és a kormány által előírt szurkolói törvények.

A mostani lelátói hangulat már csak árnyéka a 10-15 évvel ezelőttinek, ezért elsődleges célunk, hogy átvészeljük ezt a nehéz időszakot és ne hagyjuk elveszni a szurkolói szubkultúrát Magyarországon.

Sajnos az elmúlt évek bojkotjai eléggé megtizedelték a diósgyőri brigádot, bár szerintünk az országban nem vagyunk ezzel egyedül. Viszont, ha a saját csoportunkat nézzük a Commandos Diósgyőrt, akkor elmondhatjuk, hogy nagyon jól átvészeltük az eddigi nehézségeket és most is jól álljuk a sarat, mert a csoportunk folyamatosan bővült és egy nagyon jól összetartó közösség alakult ki.

Nem tartjuk magunkat kifejezetten ultra csoportnak, bár 2003-ban ultra csoportként alakult a Commandos, de mára a generációváltás következtében egy köztes állapot alakult ki, igaz Diósgyőrben soha nem is vált élesen külön az ultra és huligán mozgalom. Ezt mutatja az is, hogy a csoportunk ad capo-t és dobosokat is, valamint aktívak vagyunk a koreó készítésben, de nagy igény van az "egyéb szórakozási formákra" is. Szorosan együtt működünk a többi csoporttal legyen szó szurkolásról, koreográfia készítésről vagy "mókázásról".

Mik a Commandos jövőbeli céljai?

Mindenekelőtt az , hogy új és értékes tagokkal bővítsük a csoportunkat és minél több fiatallal megkedveltessük a szurkolói életformát, ezáltal egy erős és összetartó közösség alakuljon ki, akik a lelátón kívül is egységet alkotnak. A szurkolásban és a koreók készítésében nagy hatást gyakorolnak ránk a lengyel barátainknál látottak, ezért minden téren sok ötletet merítünk tőlük.

Hogyan látjátok, milyen az utánpótlás szurkolói közegben?

Sajnos általánosan elmondható, hogy sokkal kevesebb fiatal jár napjainkban meccsre, így jóval kevesebben vannak azok akikből értékes tagok válhatnak. Úgy látjuk, hogy itt Diósgyőrben azért még van utánpótlás és nincs okunk teljesen elkeseredni.

Miskolcon az eredménytől függetlenül mindig is igény volt a focira és előbb-utóbb kikeveredtek meccsre a hozzánk hasonló kaliberű fiatalok.

Sajnos a mai generáció, a globalizáció, illetve az ehhez köthető liberális értékrendek terjedésének köszönhetően az egoista világkép felülírja sok esetben a közösségelvűséget, társadalmi gondolkodást, így kevesebb fiatal vágyik ilyen jellegű közösségekben való részvételre. Szerencsénkre ez a régió mindig is egy kicsit zűrösebb hely volt ezért könnyebben "kitermeli" azokat a srácokat akik közénk vágynak.

Melyik volt a nyári Európa-bajnokság legemlékezetesebb meccse, megmozdulása számotokra?

Commandos és Diósgyőri brigád szinten is Marseille-ben voltunk a legtöbben. Már 2 nappal a meccs előtt egy komolyabb maggal megérkeztünk a városba és nem titkolt célunk volt ,hogy nemzetközi szinten is kipróbáljuk magunkat az utcán, amihez minden követ megis mozgattunk. Sajnos az előttünk bulizó oroszok miatt már senkinek sem volt kedve a keleti népekkel szórakozni, így nekünk nem úgy sült a dolog, mint a ruszki kollégáknak.

A legemlékezetesebb megmozdulást a mindent elsöprő vonulásunk jelentette, ezzel vélhetőleg komolyan letettük a névjegyünket, amelyet Európa bármelyik más nemzete szívesen magáénak tudhatott volna. Természetesen a mérkőzéseken uralkodó hangulat és euforikus érzés már csak a habot jelentette azon a bizonyos tortán. Úgy véljük büszkék lehetünk az EB-n elért sikerekre mind a pályán mind a lelátón.