[INTERJÚ] GWA Szombathely

Az Európa-bajnokság után elhatároztuk, hogy megpróbáljuk megszólaltani a legtöbb magyar szurkolói csoportot. Azokat a szurkolókat, akik egységet formálva példát mutattak Franciaországban, majd sajnos vissza kellett csöppeniük a magyar futballvalóságba.

4 kérdést fogalmaztunk meg és a célunk minél több csoporthoz eljuttatni ezeket. Szeretnénk megtudni, kinek mit jelent ma itthon futballszurkolónak lenni, mik a jövőbeli céljaik és mit gondolnak a mai lelátói utánpótlásról.

Ebben a részben a szombathelyi GWA válaszait olvashatjátok.

Mit jelent ma nektek futballszurkolónak lenni Magyarországon?

Nagyon nehéz időket él a magyar szurkolói társadalom. Az emberek belefáradtak abba, hogy non-stop vegzálják őket. Egyszer az mlsz, máskor a biztonságiak, a klubvezetők vagy a rendőrök. A sok felesleges intézkedés odáig juttatta a szurkolókat – ultrától a tribünön ülőkig -, hogy mára szépen csendben elkoptak a lelátókról az emberek.

Úgy látjuk, hogy a generációváltás időszakát éljük a táborok jó részénél. De ha a fiatalok mögött nem lesz tömeg, akkor szinte lehetetlen lesz felvirágoztatni a mozgalmat. Hiába a jó EB szereplés, a focinak nincs hitele ma Magyarországon. Amíg azt nem sikerül visszaszerezni, addig nem lesz nézőszám növekedés és a táborok is csak folyamatosan küszködni fognak.

Mik a GWA jövőbeli tervei, céljai?

Az mlsz és a klubok olyan helyzetet teremtettek, hogy szinte a túlélés a cél. Bízunk benne, hogy az új stadionunk lehetőségeit sikerül kihasználni. Biztosan sok néző lesz az első meccseken. Reméljük, hogy lesznek olyanok akik megragadnak a táborban.

Hogy látjátok, milyen az utánpótlás a szurkolói közegben?

Nagyon kevés fiatal van sajnos. Mi is vonzaná őket? Az elmúlt évek mlsz rendelkezései megtették a hatásukat.

Melyik volt az Európa-bajnokság legemlékezetesebb meccse, megmozdulása számotokra?

Bordeux-ba , Marseille-ben és Lyonban változó létszámmal(15-30fő) voltunk jelen. A Toulous-i nyolcaddöntőre viszont már csak páran utaztak el.

A válogatott szereplésének köszönhetően mindhárom csoport meccs eléggé emlékezetesre sikeredett. Legjobb élmény:A magyar brigádok összetartása példaértékű volt.