[UH Interjú] Vito1899 - egy futballfanatikus a Dunakanyarból

A sálgyűjtőkkel való interjúink legújabb részében Vito1899 osztotta meg tapasztalatait, történeteit.

Aki szeretné jobban megismerni a gyűjteményét, ITT megteheti.

Mi volt az első sál, az első komolyabb relikvia, ami után nem volt kérdés, hogy sálakat fogsz gyűjteni?

Az első nem is lehetett volna más, mint egy Vác FC Samsung sál a kilencvenes évek első felében. Maga a gyűjtőszenvedély vélhetően örökségként szállhatott reám, édesapám hanglemezekkel foglalkozik ilyen aspektusban, amióta eszemet tudom.

Nálam a gombfoci volt az első sporthoz köthető kollekció, ami a mai napig párhuzamosan megy a sálak mellett. Ezen kívül sorakoznak a könyvek, matricák, mezek, zászlók, de inkább csak afféle járulékos tényezőként. Mindent nem lehet egyszerre ugyebár.

Hogyan látod ma a sálgyűjtést és hogy láttad 5 évvel ezelőtt? Milyen könnyítő/nehezítő körülmények vannak a gyűjtésben, mint 5 éve?

Sajnos a legnagyobb jóindulattal sem tudok pozitív tendenciáról beszámolni. A törzsgárda úgy ahogy aktív még, de számos élharcos kikopott a mezőnyből. Pár éve még nagyobb pezsgés jellemezte ezt a szférát. Könnyítő körülményként az internet amit mindenképpen meg kell említenem. Most már belföldön és külföldön is könnyűszerrel megy a kapcsolattartás és a relikvia halászat-vadászat. Nehezítő körülmény a hazai labdarúgás recessziója.

Milyen irányba tart a fanatizmus ezen ága? Mennyire hígítja fel a szakmát, a ma már sok pénzhajhász árus, illetve a hamisítványok?

Azért azt el lehet mondani hogy országunkban a komolyabb gyűjtőknek mindig a magyar és az olasz sálak voltak a preferáltak. Mivel egyik országról sem lehet elmondani hogy zeniten járna a szurkolói élet a korábbiakhoz mérten így nem tudok őszintén optimista lenni. Pannon sálak terén a hamisítás nem jellemző, egy-egy esetben fordult elő kalózkiadás, utángyártás. Itália viszont nagyon ingoványos talaj, ott nyitott szemmel kell járni, meg persze fontos a szakavatott szereplők ismeretsége is. Pénzhajhász árusok voltak, vannak, lesznek.

Mit javasolnál egy fiatalnak, aki most elhatározza, hogy komolyabb gyűjtésbe kezd?

Bár nekem sosem volt erősségem a türelem, sőt… mégis azt kell mondanom többet ésszel mint erővel. Fokozatosság elve, kitartás, és sok szerencse kell ahhoz hogy valaki jusson valamire. Mint az élet minden területén bizony itt is. Szerintem érdemes szakosodni a habzsolás helyett.

Magyar és külföldi sálak, sálgyűjtők közötti különbségek? Mennyire nehezebb egy itthoni régi sálat beszerezni, mint egy külföldi mostani csoportsálat?

Hazánkban sokkal szűkebb a réteg és ez végett lényegesen kevesebb a komoly ember is. Egy itthoni régi sál beszerzése bizony nem kis mutatvány már. Pedig itt évtizedekkel később virágzott ki az ultra élet, mint teszem azt a tanítómesterekként konstatált olaszoknál. Azt hiszem egy-egy ritka magyar csoportcucc beszerzése már nem nehézség hanem inkább bravúr, varázslat.

Melyik volt a legérdekesebb gyűjtői történeted?

Megesett hogy végtelenbe, éjszakába nyúló tárgyalássorozatok és ezen a szinten igen komolynak számító forintok eredményeztek csak sikert. Némelyik ferencvárosi vagy újpesti nyakbavaló ma már kisebb vagyonokat ér, a hőskor úttörő vidéki csoportjainak sáljai kapcsán pedig már tényleg csak a sok türelem vagy hatalmas malac segít. Volt, hogy idegenként írtam rá valakire és baráti viszony, valamint sikeres üzlet lett az eredménye. Megesett hogy ex-csoportvezető a gyűjteményem láttán saját sálját küldte el nekem. Lassan kilencszáz darabos a kollekcióm, ami ugyanannyi történetet jelent.

Top 5 külföldi szerzemény? Top 5 magyar sál?

Top 5 külföld:

  • Fossa dei Leoni Milan
  • Irriducibili Lazio
  • Rangers Pescara
  • Virgilians Kaos Mantova
  • Boys Roma

Top 5 belföld:

  • Tiger Adoration Vác
  • Frankcity Hooligans FTC
  • Új Generáció FTC
  • Front Side Haladás
  • Agria Bulldogs Eger

Végezetül, hogyan látod a mai magyar szurkolói társadalmat?

Az egyetlen pozitívum hogy még egyáltalán van miről beszélni. Igazi aktivitás csak a válogatott mellett tapasztalható manapság. Gyalázatos nézőszámok, leapadt létszámú táborok, a sikertelenség miatt elmaradó nemzetközi megmérettetések. Mindamellett sápadtabb, más értékrendű generációk, nehezedő körülmények. No de hát…voltunk, vagyunk, leszünk.

vito1899