[INTERJÚ] White Wolves Ultras Kaposvár

Az Európa-bajnokság után elhatároztuk, hogy megpróbáljuk megszólaltani a legtöbb magyar szurkolói csoportot. Azokat a szurkolókat, akik egységet formálva példát mutattak Franciaországban, majd sajnos vissza kellett csöppeniük a magyar futballvalóságba.

4 kérdést fogalmaztunk meg és a célunk minél több csoporthoz eljuttatni ezeket. Szeretnénk megtudni, kinek mit jelent ma futballszurkolónak lenni itthon, mik a jövőbeli céljaik és mit gondolnak a mai lelátói utánpótlásról.

Ebben a részben a kaposvári White Wolves csoport válaszait olvashatjátok:

Mit jelent ma nektek Magyarországon ultrának lenni?

Ultrának lenni azt jelenti, hogy mindig minden körülmények között kiállunk a csapat mellett. Ma Magyarországon ez sajnos egyre nehezebb a túlzott biztonsági intézkedések miatt. Az elmúlt 4 szezonban 4 bajnoki osztályt jártunk meg, és tapasztaltuk, hogy nem csak az NB1-ben, de az alsóbb osztályokban is a szurkoló a legnagyobb problémája a magyar futballnak.

Sajnos ez nem csak az ultrákra, de az átlagos szurkolókra is hatással van és egyre kevesebb a néző, nem csak nálunk, de az egész országban. Sajnos a kis létszám miatt nem álmodhatunk hatalmas koreográfiákról, de lehetőség szerint a füstök, tüzek megjelennek a mérkőzéseinken.

Szerintünk fontos lenne, hogy a nem oly rég létező hangulat visszatérjen a stadionokba.

Mik a jövőbeli céljaitok?

Szeretnénk, ha a jövőben minél nagyobb létszámban tudnánk buzdítani a Rákóczit, otthon és idegenben egyaránt. Ennek eléréséhez szükség lenne arra, hogy a régi csoporttagok újra elkezdjenek meccsre járni, illetve szeretnénk, ha minél több fiatal csatlakozna hozzánk.

Kérdésként felmerült bennünk, hogyan lehetne bevonzani a fiatal generációt, ha ténylegesen csak azt látják, hogy a szurkolók (Ultrák) közellenségnek számítanak jelenleg az országban. Sajnos egy évig a megye 1-ben szerepeltünk. Mondhatjuk azt, hogy sokan elkísértük a csapatot idegenbe. Ezek az emberek, akik abban az időben össze tudtak állni, jelenleg a régi megszokott helyeiken nézik a mérkőzéseket. Őket szeretnénk a kapu mögé vonzani.

A White Wolves Ultras Kaposvár ebben az évben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Mi lehetne nagyobb cél, mint legalább még egyszer ennyi ideig életben tartani a csoportot!

Hogy látjátok, milyen az utánpótlás a szurkolói közegben?

Sajnos elég kilátástalan a helyzet. Egyrészt nincs olyan minőségű foci, ami a stadionba vonzaná a fiatalokat, másrészt már a szurkolás is haldoklik, így ha valaki ki is megy meccsre, nincs ami az oldallelátóról odavonzza a kapu mögé.

Próbálkoztunk több dologgal. Például a fiatalabb társaink szóltak haveroknak, de sajnos nincs meg bennük az a tűz, ami a csapat buzdításához szükséges lenne. Az oldallelátókon van pár fiatal, aki esetleg még a sálat is felteszi a nyakába, de nem érez késztetést arra, hogy szurkoljon is a csapatnak.

Melyik volt az Európa-bajnokság legemlékezetesebb meccse, megmozdulása számotokra?

Egyértelműen a marseille-i meccs volt csoportunk számára a legemlékezetesebb. A város megszállása, a történelmi vonulás és a meccsen uralkodó atmoszféra mindannyiunknak felejthetetlen marad. Ezen kívül, bár egyénileg valamennyi meccsen többen is képviseltük Kaposvárt és a WW-t, Marseille-ben tudtunk jelentősebb létszámban megjelenni a kapu mögött.