[INTERJÚ] YBS Dunaszerdahely

Az Európa-bajnokság után elhatároztuk, hogy megpróbáljuk megszólaltani a legtöbb magyar szurkolói csoportot. Azokat a szurkolókat, akik egységet formálva példát mutattak Franciaországban, majd sajnos vissza kellett csöppeniük a magyar futballvalóságba.

4 kérdést fogalmaztunk meg és a célunk minél több csoporthoz eljuttatni ezeket. Szeretnénk megtudni, kinek mit jelent ma futballszurkolónak lenni, mik a jövőbeli céljaik és mit gondolnak a mai lelátói utánpótlásról.

Eddig olvashattátok a Szívtiprók Ultras Debrecen, a Green Monsters, a makói Lángszórós Alakulat és az újpesti Viola Fidelity válaszait. Ebben a részben a dunaszerdahelyiek válaszait olvashatjátok:

Mit jelent ma nektek magyar ultrának lenni Felvidéken?

Kiállunk minden olyan megmozdulás mellett, mely az szurkolói társadalom ellehetetlenítése ellen irányul, és minden olyan esemény mellett, ami a nyelvi – kulturális identitásának tilalmával társul.

A magyar közösség összefogása, összetartozása a célunk, ennek szellemiségével egyezően a magyarságtudatot, identitástudatot előtérbe helyezzük, közösségépítő jelleggel valósítjuk meg, egyfajta nemzeti harcot – ellenállást vívunk.

Egyedüli magyar ultra csoport vagyunk a Felvidéken, ez a tény jelentősen meghatározza és behatárolja a tevékenységünket. Kizárólag magyarul szurkolunk, még akkor is, ha a pályán éppen nincs magyar ajkú játékosunk. Elvárjuk, hogy a csapat ezt tiszteletben tartsa.

Az országban nincs és valószínűleg nem is lesz olyan szurkolói csoportosulás, akikkel szimpatizálnánk, jóban lehetnénk. Azonban a magyarországi szurkolói helyzet kialakulása után egyre többen járnak hozzánk az anyaországból meccsekre, gyakran látogatjuk egymás mérkőzéseit. Nálunk egy FTC, újpesti vagy bármelyik csapat szurkolója elsősorban magyar ember, barátságban leül egy asztalhoz. Csallóköz szívében csillapítja szurkolás iránti vágyát, feledhetetlen hangulat részese lesz, az egy célért való küzdelem kivívásán, a szenvedélyen és megszállottságon kívül egy többletet kap.

Mik a YBS jövőbeli céljai?

Az YBS Fanklub (Yellow Blue Supporters) egy 2008-ban alakult szurkolói csoport. Előző törekvéseinkhez méltóan szeretnénk terveinket megvalósítani, illetve tagjainknak és szimpatizánsainknak növekvő igényének megfelelni. Napjankban már hivatalosan bejegyzett, szervezett formában működő fanklub lett. Fő tevékenységünk között a DAC meccsek állnak, ezek elő- és utókészületei.

Elsődlegesen az általunk képviselni kívánt szurkolói kultúrát mutatjuk be, szeretnénk a szurkolói magatartás szervezett keretek közé terelését. A kedvező hangulat kialakítása meccseken, a korszerű, minőséges látványelemek, kóreók, drapériák készítése, és az épp aktuális témakörök, problémák felvetése és sajátos módon való felvázolása fontos számunkra. Bízunk benne, hogy az új stadionban is meglesz az erre érdemes helyünk, hogy méltóképpen tudjunk szurkolni és erősíteni csapatunkat.

Egy olyan közösséget szeretnénk létrehozni, ahol az egymás segítése, összetartozás érzése dominál, ahol a megbeszélt tényeket a végsőkig visszük, ahol a mérkőzéseken kívüli események is helyet kapnak. Továbbra is szeretnénk sikeres szakmai értekezleteket, szurkolói beszélgetéseket szervezni, ahol a DAC vezetőségével, vezető edzőivel, a volt és jelenlegi játékosaival vitatjuk meg a fennálló és az épp aktuális témaköröket és problémákat.

A magyar válogatott néhány játékosával is szoros kapcsolatot ápolunk. Szervezünk és részt veszünk jótékonysági akciókon, sport és kulturális jellegű rendezvényeken. Mindenhol, ahol érezzük, hogy szükség van ránk, nem hagyva értékeink, hagyományaink rombolását. Célunk, hogy gyermekeink, unokáink is tudják mit- miért teszünk.

A DAC nem csak Dunaszerdahely, több mint egy klub. A DAC a felvidéki magyarság csapata. Az YBS több, mint egy szurkolói fanklub.

Hogyan látjátok, milyen az utánpótlás a szurkolói közegben?

Szurkolói utánpótlás? Nos valaha mi is azok voltunk, csak páran "itt feledkeztünk". Sok minden befolyásolja. A változó politikai helyzet, társadalmi változások és nem utolsó sorban a foci minősége. Nálunk például egy teljes generáció nőtt fel minőségi foci nélkül.

Célunk minél több fiatalt bevonni a DAC-os élet rejtelmeibe. A fiatal szurkolók kulturális, oktatási, szociális, szellemi, szakmai segítséget is kapnak tőlünk. Az YBS Fanklub mellett alakulóban van egy csak fiatalokból álló szurkolói csoport is. Bízunk kitartásukban, így az utánpótlás nem lesz veszélyben.

Melyik volt az Európa-bajnokság legemlékezetesebb meccse, megmozdulása számotokra?

A dunaszerdehelyi szurkolók nagy létszámban képviseltették magukat mind a négy EB meccsen. Az EB legjobb és a legkiemelkedőbb meccse a portugálokkal volt. Hihetetlenül játszottak focistáink, amit a szurkolás csak tetőzött. Örömmámorban úszott egész Lyon. A döntetlennek köszönhetően csoportelsőként jutottunk tovább, amit az EB előtt senki nem gondolt, de bíztunk jó szereplésükben.

A legemlékezetesebb megmozdulás minden magyarérzelmű számára a marseillei vonulás volt. A magyar nemzeti színekben pompázó, magyar szótól-énektől hangos város ekkor teljesen hatalmába kerített minket. Jó volt magyarnak lenni Franciaországban és részese lenni e katarzisnak.

Forrás: Vojtik Szimona, Lelkes Ernő, dac.sk